Лекарства и хранителен режим

Когато приемаме медикаменти за лечение на определени болести, организмът страда от липса на някои витамини и минерали, а в други случаи се налага ограничаване на консумацията на определени храни, витамини и минерали…

Когато се съчетаят  с конкретни хранителни продукти, някои лекарства губят свойствата си, а в други случаи - тяхното действие се усилва.

Приемът на  хормонални препарати предизвиква нарушение на обмяната на веществата. За предотвратяване на усложненията се препоръчва консумация на извара или други млечни продукти, риба, сушени кайсии, стафиди, тиква - продукти, богати на пълноценни белтъчини, калий и витамини.

При приемане на пикочогонни средства трябва да се попълват запасите от калий в организма. В този случай помагат грах, спанак, киселец, картофи, моркови, лук, цвекло, ябълки, кайсии.

Важно е да се знае, че не се препоръчва аспиринът  да се приема с портокалов или друг кисел сок. Подходящо е млякото.

Мастноразтворимите витамини А, D, Е, F  и К трябва да се приемат след богата на мазнини храна, иначе не могат да се абсорбират от червата.

Препаратите с желязо, които се приемат за лечение на анемия, губят свойствата си в съчетание с кафе, чай, орехи, тестени изделия, млечни продукти.

При прием на препарати, понижаващи протромбина в кръвта, изключете  от храната си зелените зеленчуци /салати, зеле, спанак, коприва/, които съдържат витамин К - той стимулира кръвотворната функция.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!