Любопитни факти за кафето

Любимата ни черна напитка е обект на многобройни изследвания, а някои от тях разкриват напълно непознати нейни качества.

Оказва се, че кафето стимулира физическата активност на по-възрастните хора. Вече има и доказателства за това. Кафето стимулира двигателните сили на по-възрастните хора, както и интелектуалните им способности. Кофеинът подобрява съсредоточаването, мобилизира енергията и кара хората  да се движат повече. Когато физическата активност се превърне в навик, кафето може и да отпадне, защото необходимостта от движение става постоянна.

Изследванията сочат, че има връзка между консумацията на кафе, смъртността и самоубийствата - изпиването на 4 чашки кафе на ден води до значителен спад на риска от смъртен изход и от поява на мисли за самоубийство.

Обратано на това, което всички смятат за кафето, то  не води до хипертония, дори напротив - намалява кръвното налягане. Многобройните антиоксиданти, които съдържа, намаляват ефекта на кофеина и водят до  нормализиране на кръвното.

Австралийски учени са установили, че приложен директно върху кожата, кофеинът има предпазен ефект. Редовната консумация на кафе  има благоприятно действие при

базоцелуларен карцином /най-разпространиения  рак на кожата/ като влияе възпиращо на развитието му,. Подобен ефект обаче не съществува по отношение на меланомата и люспестите карциноми на кожата.

Направени проучвания потвърждават предпазния ефект на кафето срещу рак на простатата. 1-2 чашки на ден намаляват риска с 27%, а три - с 37%.

Кафето е източник на антиоксиданти и минерални соли - то доставя на организма магнезий, калий, калций, желязо, цинк и мед, както и витамини от група В - В2, В3, В5 и В6.

Кафето може да пребори вируса на херпеса.Японско изследване е установило, че кафето има способност да ограничава размножаването на вируса на устния херпес. Този ефект се установява дори при кафето без кофеин.  

За разлика от сладките газирани напитки, които повишават с 30% риска от  депресия, кафето повишава настроението. Няколко чашки на ден намаляват опасността от депресивни състояния с 10%.

Американско изследване доказва, че увеличената консумация на кафе води до повишен капацитет на паметта и, любопитно, повече при жените, отколкото при мъжете.  

Френски изследователи пък са направили  хранително-вкусови тестове. Оказало се, че изпиването на чаша кафе увеличава значително вкусовите качества на продуктите, които се консумират едновременно с него - сандвич, сладкиш и др.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!