Любовта по света - част I

Любов…,брак…,щастие.... какво представляват те? Навсякъде ли по света те са еднакви или се различават?


Още в древността Аристофан е казал, че любимият човек е изгубената твоя част.  В днешно време пък се казва, че всеки има някъде своята половинка. Намериш ли я - ще си много щастлив. И именно от разминаването на тези две половинки идва големият процент проблеми в брака и разводи...


Именно на любовната искра е посветен празникът Свети Валентин, като погрешно се смята, че той е американски. Всъщност легендата гласи друго. В стари времена, когато в Древния Рим на власт бил император Клавдий Божествения, живял един свещеник на име Валентин. Любимото му занимание било да да отглежда цветя, които после да подарява на децата.


Той отказал да зачита римските езически богове и по тази причина бил  затворен и измъчван. По това време християнството все още не било  официално прието и неговите последователи били наказвани.


Децата тъгували за Валентин и неговите красиви цветя. За да го подкрепят и за да му покажат обичта си, те започнали да подхвърлят в килията му в затвора малки  букетчета, придружени с кратки бележки, в които пишело, че не са го забравили. Така от тези детски писма се родили валентинките, а оттам и празникът.


Има и друга легенда. Тя също е  свързана със свещеник на име Валентин от времето на император Клавдий. По това време римската империя водела много войни, а Валентин се опитвал да приобщи сънародниците си към християнската вяра. Младите мъже пък предпочитали да си останат вкъщи при любимите и съпругите си, а не да рискуват живота си в кръвопролитни битки. Стигнало се дотам, че Клавдий забранил женитбите, защото смятал, че ако младите мъже не са женени,  ще отиват да воюват.


Свещеникът Валентин , който съчувствал на влюбените, започнал тайно да ги венчава. За тази своя постъпка, той бил осъден на смърт и изгорен на клада. По-късно, обаче, бил канонизиран за светец...


Смята се, че любовта и бракът правят различните хора по света да си приличат. Дали това е така, обаче? След направено изследване от френски учени е установено, че в наши дни, в  отношението към любовта, секса и брака в различните страни има различия. Какви са те?


В Австралия, например, мъжете най-често се запознават с жена в интернет.  В тази далечна страна не е прието да се правят много комплименти, а отношението към брака на австралийците е много прагматично - за тях е важно  адекватното партньорство и взаимното уважение, отколкото  емоциите и силните страсти. Интересно е да се знае, че австралийците имат много сериозно отношение към брака и рядко се развеждат. Нещо повече - в случай на развод, според закона, мъжът може да се раздели с 80% от имуществото си...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!