Лослунаският камък

За откритието, наречено ‘Лослунаски камък’ се заговаря за първи път през 1933 година от професора от университета в Ню Мексико - Франк Хибен.  Загадката, която не дава мира на учените вече десетилетия наред,  се намира на 35 мили от Албакърки /САЩ,/ недалеч от градчето Лос Лунас.


Камъкът с десетте заповеди е покрит с надписи на древноеврейски или гръцки език.  Датирането му, обаче,учените не са могли да определят с точност - поставят  възрастта на камъка в границите от 500 до 3000 години.  Ако втората цифра е вярна,  това навежда на мисълта, че древните обитатели на Стария свят са посещавали Северна Америка много преди Колумб и дори преди викингите.


Тези, които са убедени, че надписът е на древноеврейски твърдят, че текстът представлява  десетте юдейски /а по-късно и християнски/ заповеди.


Още през 1949 година харвардският учен Робърт Пфайфър превел записите и, според него, те са съкратена версия на оригиналните заповеди. Още повече, че на повърхността на камъка се различават букви, които напомнят Тетраграматон - четирибуквеното съчетание YHWH, което е смятано за собственото име на бога на юдейската религиозна и кабалистична традиция.


Има и друг превод, от 1979 година, който коренно променя първата версия. Според него надписите са на гръко-киприотски диалект, който е бил разпространен в Средиземноморския регион приблизително 500 г. пр.н.е. Според новия превод, надписът представлява  разказ на воина Закунерос, който бил изолиран от своята култура и се борел за оцеляване.


Лослунаският камък тежи около 80 тона и според много от изследователите, той никога не е бил преместван по изкуствен начин.


 


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!