Минуси и плюсове на вегетарианството

Първо трябва да си отговорим  на няколко въпроса. Какво представлява вегетарианството - диета, моден уклон или начин на живот? Полезно ли е за  човека да се отказва от продукти с животинки произход?

В днешно време вегетарианството набира все повече привърженици, но и противници. Всеки обаче има право на свое мнение.

Различават се няколко вида вегетарианство. Според специалистите най-безобидното е т. нар. лакто-ово-вегетарианство, при което не се яде месо, както и морски дарове и риба, но пък са разрешени всички млечни продукти, яйца и мед.  За най-строгия вариант на вегетарианството се смята веганството. Според него всички продукти с животински произход са строго забранени - не се яде месо, риба, морски, дарове, млечни продукти, яйца и мед…

Някои вегетарианци залитат дотам, че освен храната, спазват и определени правила на поведение - не носят дрехи и аксесоари, направени от животински  кожи, не използват продукция и препарати, в които влизат вещества с животински произход, например глицерин и желатин…

Един от най-големите проблеми при вегетарианското меню е дефицитът на белтъчини. Доказано е, че растителният белтък е непълноценен по своя състав и не се усвоява добре от организма. Недостигът на белтък може да доведе до проблеми с имунната  и репродуктивната система, с кръвообращението, както и ендокринни проблеми.

Затова се препоръчва да се консумират растителни продукти в различни съчетания и да се набляга на такива източници на белтъчини като зърнени и бобови храни, ядки и покълнали зърна. Много добро блюдо е съчетанието на бобови храни и ориз, или пък консумацията на гъбена каша.

Друг сериозен проблем, който засяга повечето вегетарианци и особено жените, е дефицитът на желязо. Колкото и растителният продукт да е богат на този елемент, той  се усвоява зле, тъй като има различна, по-малко достъпна от животинските продукти форма. Особено вреден е дефицитът на желязо за бременните, кърмачките и планиращите бременност жени. Диетолозите са категорични, че в никакъв случай не трябва децата да стават вегетарианци…

Проблемът с дефицит на желязо отчасти може да се реши с консумацията на елда, фасул, грах, шоколад, бели гъби, касис.  Много желязо има с овесената каша, пшеницата, ябълките, фурмите, дюлите, смокините и ядките.

Най-добре желязото се усвоява с лимонена, аскорбинова киселина и фруктоза. Затова е добре горните продукти да се допълват с червени чушки, шипки, магданоз, копър, киви и цитрусови плодове.

Освен белтъчини и желязо, вегетарианците страдат от дефицит на различни витамини : В2, В12, А, D, както и от калций, цинк, мед и селен. Затова добавките и витамините са задължителни за вегетарианците.

Основният плюс на вегетарианстовто трябва да се търси  на първо място в самия начин на живот.  Обикновено, ако този избор не е обусловен от традицията, хората прибягват към вегетарианство  в съзнателна възраст, при това най-разпространената причина става грижата за здравето. Сред вегетарианците почти няма пушачи и злоупотребяващи с алкохол. Повечето от тях се  занимават със спорт, увличат  се от източни практики и водят активен начин на живот.

Диетолозите препоръчват най-разумната вегетарианска диета, която разрешава  консумацията на млечни продукти, яйца и мед.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!