Модерните технологии могат да бъдат причина за интелектуална деградация

Има един анекдот, който до голяма степен отразява реалната картина на нашето съвремие. Питат една булка: ,,Как мина сватбата?”, а тя сияеща отговаря: ,,Уайфайът  беше чудесен!”

Може да е смешно, но е и тъжно. В днешно време дори на партита и купони хората често забиват глави в своите смартфони. А милиони по света не могат да си представят своя живот без интернет, мобилен телефон, айпад, таблет и други високотехнологични джаджи.

Според специалистите обаче  активното използване на съвременните технически средства действа като наркотик - най-напред се стимулира маниакална възбуда, след което идват фазите на депресия. А много изследвания доказват, че прекомерното използване на интернет технологии ограничава  умственото развитие  и дори може да доведе до депресия и психически разстройства.

Дигиталните технологии ни спестяват умствената работа.  А както е известно орган, който не влиза в действие, атрофира. Неизползваните връзки между невроните и мозъка отслабват. И това става именно в главата на зависимия от интернет човек.

Установено е, че хората, които използват услугите на търсачката Гугъл и електронната енциклопеция Уикипедия, не запомнят необходимата им информация, а само сайтовете, в които  могат да я открият. От друга страна, мрежата е източник на голямо количество недостоверна информация и за да можеш да разграничиш  вярната от  невярната, са необходими знания, които се добиват по традиционния начин на обучение.

Учените твърдят, че съвременните технологии влияят негативно и на ориентирането на човек в пространството. Да вземем за пример таксиметровите шофьори. Преди те трябваше да знаят имената  и нахождението на хиляди улици и площади в даден град. Това развива паметта и увеличава онези области в мозъка, които отговарят за ориентацията. Днес обаче шофьорите използват система за спътникова навигация и без нея трудно биха стигнали до дадено място, дори и с помощта на карта…

Мобилните телефони, без които вече не можем, помнят вместо нас телефонни номера, адреси, рождени дни и така все по-малко паметови процеси протичат в нашия мозък. Тези, които разчитат главно на компютъра, не полагат достатъчно умствени усилия и бързо забравят получената информация.

Психиатрите алармират, че е мното вероятно поколението, което расте и се развива в интернет среда, да се сблъска по-рано с болестта на Алцхаймер и други дегенеративни заболявания за мозъка. Тези съмнения се задълбочават и от изследвания на китайски учени, проведени с интернет маниаци. Специалистите се натъкнали  на аномалии в бялото вещество на мозъка, а също така негативни изменения има и в сивото  вещество - намаляване с 10-20% на участъка, отговарящ за речта, паметта и моториката.

Наистина, бурното развитие на съвременните технологии не може да бъде спряно, но от нас зависи разумното им използване.

От друга страна обаче сме длъжни да кажем, че технологиите работят в полза на тези, които знаят как да ги използват. В днешно време някои технологии определено развиват креативното мислене на мнозина и точно тези хора творят чудеса - от домашни помощници и роботи, до 3D modeling, 3D visualization и много други. Вдъхновете се в сайта на https://hd-room.com/.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!