Можем ли да бъдем и здрави, и слаби през зимата?

Според специалистите, именно през зимата човек е склонен да яде особено много т.нар. вредна храна.  Причината е, че  организмът има механизъм да се презапасява - хормоните му подсказват, че за да е здрав в студа, трябва да поема повече калории. Можем ли все пак да останем слаби и да не навредим на здравето си през зимата?

Новите изследвания дават възможност за по-елементарен подход към рационалната диета - употреба на повече натурални зърнени продукти, бобови растения, пресни плодове и зеленчуци и намаляване на употребата на червено месо, яйца и млечни изделия, продукти, лишени от целулоза, а също така на захар, сол и мазнини. Ако спазвате това, нито ще сте гладни, нито ще пълнеете, нито ще се затормозявате с диети и вечно пресмятане на калории.

Важно е да се знае, че недостигът на мазнини вреди на здравето. През студените зимни дни особено страдат ръцете и краката, по-лесо възникват дерматити, намалява и потентността, а организмът е по-податлив на стрес, забавя се и растежът  при децата…  За всички тези проблеми е важна консумацията на мазнини, но все пак в малки количества. Дневно е достатъчна приблизително 1 с. л. растително масло.  От нерафинираните е порепоръчителна употребата на царевично олио. Може да се използва и малко количество слънчогледово, соево или зехтин.

Зеленчуците се усвояват добре от тялото - те го зареждат с топлина и голямо количество енергия. В студеното време те са идеална храна, но е  за предпочитане да се консумират продукти според  сезона.

Кореноплодните и почвените зеленчуци /например тиквата/ са прекрасен източник на витамини, минерални вещества и сложни въглехидрати. Те дават възможност на организма да произвежда необходимата му за да се стопли енергия, а и създават чувство за ситост.  Зелето, марулите и другите видове салатни зеленчуци са богати на хлорофил и протеини, които играят важна роля за образуването на нови кръвни клетки. Те са източник и на витамин С, калций и алкални минерални вещества.

Трябва да се внимава обаче със зеленчуците, които съдържат някои леко токсични вещества. Доматите и спанакът, например, съдържат киселина, която забавя усвояването на калция. Консумацията на картофи, патладжан, копър и лапад също трябва да бъде с мярка, тъй като те способстват за окисляването на клетките, от което те стареят.   

Натуралните зърнени продукти са богат източник на енергия. За да се запазят всичките им полезни свойства, нито една от техните съставки не трябва да бъде отстранена в процеса на гответе. Ечемик, грис, кафяв ориз, просо, овес, ръж и пшеница - най-добре е те  да се приготвят под налягане, да се варят или пекат.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!