Можем ли да се предпазим от кърлежите?

Лято е  и вече се наблюдава бум на ухапвания от кърлежи.Тези отвратителни кръвосмучещи  паразити разпространяват опасни вируси и бактерии, които могат да причинят тежки заболявания като лаймска болест, марсилска треска и вирусен менингит.

Ухапването е безболезнено, затова след разходка в природата преглеждайте внимателно тялото си. Най-честите приносители на кърлежи са домашните животни и бездомните кучета.

Паразитите обитават предимно тревните площи и храстите. Затова избягвайте такива места или носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, както и затворени обувки. Дори по време на излет е добре да пъхнете  крачолите в чорапите си. Откритите части на тялото пък намажете със специалиен препарат - репелент, който отблъсква гадинките.

Най-уязвимите места са корема, сгъвките на краката, подмишниците и слабините.  Ако откриете кърлеж, посетете лекар, за да го отстрани. Паразитът не бива да престоява в кожата повече от 12 часа.

В случай, че условията не го позволяват, опитайте да се  справите сами. Но не  пипайте кърлежа с голи ръце. Сложете си ръкавици и ползвайте пинсета, предварително дезинфекцирана със спирт или с високопроцентов алкохол.  Не мажете кърлежа с каквото и да е - това може да го накара да повръща, което още повече ще  увеличи риска от инфекция. Хванете го в основата с пинсета и внимателно издърпайте вертикално нагоре, без да извивате и въртите.   По този начин намалявате опасността хоботчето да се впие по-дълбоко и да се скъса.

Ухапанаото място дезинфекцирайте със спирт, йод или твърд алкохол. Важно е да се знае, че кърлежът не бива да се мачка - ако е заразен и пръски от него попаднат в очите или в малки драскотини по кожата, човек може да заболее и без да е ухапан. Унищожете паразита чрез изгаряне.

Наблюдавайте пострадалото място. В случай, че се зачерви или стане болезнено, незабавно идете на лекар.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!