Как да се справим с глада?

Ясно е, че една от основните причини за наднорменото тегло е преяждането. По време на хранене ние често губим контрол и започваме да поглъщаме прекалено много храна, която обаче не е нужна на организма ни. Какви са причините за преяждането?

Според специалистите често употребата  на прекалено големи количества храна е навик от детството. Майките и бабите заплашват с наказания детето, ако то не си изяде цялото ядене. Възраженията на малкия човек, че вече се е нахранил, не важат. А годините минават и психологическата настройка  да се омете чинията си остава…

Много дами се опитват да се борят със стреса  с помощта на храната. Най-простият и бърз начин човек да почувства удоволствие е да си хапне сладко, тестено или мазничко…Но физическото усещане за пълнота не може да компенсира духовната празнота.

Храната често е и повод за общуване. Особено остро този проблем стои при работещите в офиса.   Кога ще си побъбрите с колегите, ако не на чашка кафе, придружена  с нещо сладично в добавка.

Според специалистите омъжените жени рискуват повече да преяждат от самотниците. Причината е ясна - те приготвят храната и съответно я опитват.

Любопитно е, че причина за злоупотреба с храна е липсата на нормални сексуални отношения. И в такива случаи се хапва повече сладичко. Защото именно в шоколада, тортите и сладкишите се съдържа хормонът на радостта, който е толкова необходим на организма, а при липса на секс е достъпен само във вид на шоколадови десертчета…

Каквито и да са причините за преяждането - важното е то  да се избегне. Как да стане това?

Снабдете се със съдове с по-малък размер - така ще ядете по-малко. Старайте се да спазвате дневен режим като консумирате най-калорийната храна до обяд. Откажете се от хапванията между храненията. По време на готвене не опитвайте прекалено често.

Не яжте ‘за компания’ - именно това вреди и на здравето, и на фигурата. Трябва да се храните само тогава, когато действително изпитвате глад.

Ако сте на гости и домакините настояват да опитате от всичко, изберете си само едно ястие - не е нужно да преяждате заради вежливост...Не яжте нощем. Разделяйте храненето и свободното време - не е нужно като сте на кино да изядете огромен пакет пуканки и 1 л кока-кола, а като сте на среща с приятелка, кафето задължително да е придружено с тортичка...Не купувайте полуфабрикати - те са достъпна храна, но не и полезна.

Ако обаче причини за преяждането ви са реални психологически проблеми - депресия, апатия, раздяла с любим човек… обърнете се към специалист. Само квалифициран психотерапевт или психолог, а не поредният сандвич могат да помогнат да се постигне душевна хармония.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!