На мода е алкалната диета

Напоследък на мода е алкалният хранителен режим. Тази нов хит заля Холивуд и много  от звездите вече са негови последователи.

В какво се състои алкалната диета? Всъщност принципът се основава на това, че всяка храна, която  ние метаболизираме, се разгражда до алкални или киселинни елементи.  Телесната течност обикновено е слабо алкална, кръвта има рН 7,41.  Без значение  с какво се храним - организмът има механизми, с които поддържа постоянно рН на кръвта - то се смята за неутрално с много лека алкалност.

Ако внесем киселиннообразуваща храна, тялото започва да издърпва от запасите ни алкални елементи, за да може да неутрализира тази киселинност и да запази неутралното рН на кръвта и течната среда.

Когато не се храним балансирано дълго време, идва момент, в който тялото ни не е способно да компенсира киселинно-основния дисбаланс и ние се разболяваме - по-тежките последици са много сериозни: понижена мускулна и костна маса, формиране на бъбречни конкременти, метаболитна ацидоза…

Как се определя дали една храна е киселинна или алкална?  Най-вече от минералното й съдържание. Едни от елементите, които образуват основи, са калий, натрий, магнезий, калций, желязо. Киселиннообразуващи пък са фосфорът, сярата, хлорът, йодът, манганът...Ако се поема храна с киселинно рН, това означава, че внасяме киселинност.

Трябва да е ясно обаче, че киселинността не трябва да се бърка с киселия вкус. Например зрелите лимони са кисели, но попадат в графата на алкалните храни, понеже съдържанието на алкални микроелементи в тях е много високо.

Като цяло, зрелите плодове и зеленчуци и някои билки са алкализиращи. Подкиселяващи пък са кафето, месните протеини, животинските мазнини, рафинираните храни, синтетичните витамини, всички Е-та и изкуствени добавки, безалкохолните напитки, лекарствата, термично обработената храна…

Колкото повече витамини и минерали съдържа някоя храна, толкова по-силно алкализираща е тя.

Балансираната диета трябва да съдържа 40% кисели и 60% алкални храни като зрял фасул, соя, авокадо, банани, грейпфрут, лимони, зелени зеленчуци, краставици, домати, моркови, картофи, тиква, броколи, чесън, карфиол, репички, червено цвекло, целина, грах, леща, елда, хляб от лимец, фурми, смокини, стафиди, лешници, бадеми, зехтин, ленено и сусамово олио, пчелно млечице, билкови чайове, джинджифил.

Ако искате да пробвате тази диета, добре е да започнете с малки промени. Основното при този хранителен режим на хранене  е да се ядат повече зелени зеленчуци, да се пие повече вода и да се консумират възможно най-малко бързи храни...


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!