На вниманието на бъдещите татковци!

Известно е, че по време на бременността, храненето на майката е от огромно значение  за бебето. Нови изследвания обаче показват, че това, което хапват и бъдещите бащи, силно влияе на тяхната плодовитост.

Според специалистите, двойките, които искат да създадат деца, трябва да се погрижат предварително за здравето на бебетата си, като следват определен хранителен режим. Докато при майката е важно какво консумира по време на бременността, то при бъдещите татковци грижата за плода трябва да започне по-рано.

По време на бременността желязото е от особено значение. То спомага за ‘транспортирането’ на кислорода и за синтеза на невротрансмитерите, подсилва и имунитета. Витамин В9 /познат още като фолиева киселина/  е важен и за качеството на сперматозоидите на бащата. Това означава, че в периода на зачеването, менюто на мъжа трябва да съдържа достатъчно зелени зеленчуци, зърнени храни, плодове и месо. Установено е, че недостигът на фолиева киселина може да доведе до аномалии в скелета и черепа, както и в мускулната система на плода.

Напоследък не само у нас, но и в световен мащаб, много млади двойки имат проблеми със забременяването.  Затова трябва да се обърне сериозно внимание и на фактора затлъстяване. Проведени изследвания доказват, че с трупането на излишни килограми, качеството на спермата значително намалява. Френски специалисти пък са разработили продукти, които повишават подвижността и броя на сперматозоидите. Тези препарати съдържат коензим Q-10, селен, цинк и магнезий.

Консумацията на банани, кашу, картофи и морски продукти запълват евентуалния недостиг  на магнезий. Експертите съветват бъдещите татковци да наблегнат на месото, което обаче не бива да е прекалено тлъсто. Особено важна част от менюто трябва да бъдат пресните плодове, които доставят ценния витамин С. Той намалява риска от производството на некачествени сперматозоиди. На ден са необходими поне 60 мг витамин С, а ако бъдещият татко е пушач - най-малко 100.  

Много важно е мъжете да осигурят на организма си достатъчно цинк. Дефицитът му може да намали броя на сперматозоидите, както и да понижи нивото на  тестостерон. Достатъчно количество цинк може да се намери в говеждото месо, белия боб и тъмното пилешко месо.

Съветите на специалист никога не са излишни. Женската консултация и Майчино-феталната медицина са вече задължителни стъпки за спокойствието на бъдещата мама :) 
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!