Наближава Великден

Великден е най-големият празник за християнския свят, защото се смята, че възкресението на Христос е най-великото събитие в човешката история.

Исус е възкръснал след еврейската Пасха, затова християнският празник е в зависимост от еврейския. На Първия вселенски събор от 325 г. се решава  Възкресението Христово да се чества в неделния ден след пълнолунието след пролетното равноденствие.

Седмица преди да бъде разпнат, Исус отишъл в Йерусалим като месията, изпратен от Бога да спаси човечеството. Само след няколко дни един от апостолите му - Юда Искариотски, го предал  на римските власти срещу 30 сребърника. Исус бил осъден на смърт и изминал пътя до връх Голгота, носейки кръста за разпятието си. Тълпата, която преди дни го била посрещнала с ‘Осанна’ сега крещяла ‘Разпни го’.

В петък /Разпети петък/ Христос умрял, разпнат на кръста. Бил погребан в пещера до Голгота. В неделя  Дева Мария и Мария Магдалена отишли да се поклонят на гроба му, но Божи вестител им се явил да ги извести, че Христос е възкръснал. Седмицата след Възкресене се нарича Светла седмица, защото Христос донася просветление за всички.

Според народния календар празникът отбелязва възраждането на природата и се чества от неделя до вторник. Навръх Великден народът се събира у най-възрастните. Трапезата се прикадява, а  обядът завършва с ‘борене’ с великденски яйца. Този, на когото яйцето се окаже ‘борец’, ще е  най-здрав през годината.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!