Наближават Коледните пости

След броени дни ще започнат дългите Коледни пости. Християнската религия е определила за пости 200 дни в годината. Те не са само Коледни и Великденски, но включват и различните еднодневни, включително всяка седмица в сряда и петък.

Според специалистите, хората със здравословни проблеми  трябва много да внимават, ако решат да постят. Те са на мнение, че болните не трябва да се лишават съвсем от животински протеини.

Някои хора пък гледат на постенето като на вид диета или режим за отслабване. Това е много погрешно схващане, защото постенето е преди всичко душевно пречистване и вглеждане в себе си - именно там е религиозният му смисъл.

Може да се каже, че до известна степен постенето може да бъде полезно, защото то е съчетано с известно въздържание от възбуждащи, тежки храни, каквото е месото, силни подправки, алкохол - тук наистина има нещо рационално.

Но макар да е полезен донякъде, всички религии забраняват поста за болни хора, деца, възрастни и бременни. Постенето не  се препоръчва за хора със здравословни проблеми, защото представлява дисбалансирано хранене особено ако се изпълнява съвсем строго, без прием на животински белтък.  Затова лекарите не препоръчват поста  за хора с метаболитни и други здравословни проблеми.

Дори когато диетолозите съставят за пациентите си режим за редуциране на наднормено тегло, подходът е той винаги да е балансиран, макар и нискокалоричен - т.е. въглехидрати, мазнини и белтък да се приемат в подходящо съотношение, но с намалена енергия.

Дори религията разрешава на болните да ядат всичко, без месо, което означава, че са им разрешени мляко, яйца, сирене и риба.

Постите са особено опасни за хората с диабет.  Повечето диабетици имат сърдечносъдови проблеми, така че те трябва да се хранят балансирано, без да се лишават от един или друг продукт.

В миналото строгите пости са  спазвали духовници и отшелници, които не са имали никакви светски или служебни задължения. В днешно време обаче хората имат толкова много ангажименти, че постенето става несъвместимо със съвременния начин на живот.

Затова диетолозите препоръчват формулата за постните дни - 1-2 в седмицата, а риба в петък. Но дълъг 40-дневен пост, какъвто е рождественският, не  може, а и не бива да бъде спазван от активен, работещ човек, каквито сме всички ние...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!