Най-добрата възстановяваща напитка - мляко с какао

Експерти са направили  4 паралелни проучвания, при които сравнявали бързината и степента на възстановяване на мускулите след продължително физическо натоварване при консумацията на различни напитки. Резултатите показали, че пиенето на мляко с какао възстановява функцията на мускулите много по-бързо, отколкото други течности, дори и предназначените за спортисти възстановяващи напитки.

Според учените,  млечните напитки съдържат необходимите за въстановяването на мускулите белтъчини и въглехидрати, които доставят енергия на мускулната тъкан. Нещо повече - млякото възстановява баланса на калий, калций и магнезий, които се губят чрез потта при усилена физическа активност.

Какаото пък съдържа голямо количество въглехидрати, мастни киселини от растителен произход, растителни протеини и малко количество кофеин. То е богат източник на полифеноли, които  имат добри антиоксидантни свойства, полезни за здравето. Тези съединения се наричат флавоноиди  и включват катехин, епикатехин и процианидин.

Флавоноидите повишават устойчивостта на капилярите, стимулират сърдечната дейност, имат диуретично, противовъзпалително и антибактериално действие, влияят на обмяната на йода и калция в организма.

Какаовите зърна съдържат фенилетиламини - слаби антидепресанти и стимуланти, подобни на произвежданите от човешкия организъм допамин и адреналин, както и серотонин.   Какаото е богато на витамините А, В1, В2, В3, В5, С, Е и на много основни минерали - магнезий, калций, желязо, цинк, мед, калий и манган.

За разлика от кофеина, теоброминът, който се съдържа в какаото, не повишава работоспособноста, но спомага за по-бързото възстановяване на физическите сили на организма, когато се изисква голямо напрежение. Този ефект се отнася за хора на умствения труд, защото теоброминът действа върху централната нервна система.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!