Не консумирайте маргарин!

Проучване на учени от Държавната агенция за храните и лекарствата в Америка са установили, че маргаринът, палмовото масло и растителната сметана причиняват диабет, мозъчни инсулти, инфаркти и  деменция, те влошават качеството на майчината кърма, предизвикват  исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза и много други заболявания.  Поради тези причини, еколозите предлагат тоталната му забрана, тъй като у нас,  за съжаление, маргарин се влага масово в храните.

Според експертите хидрогенираните мазнини, каквито са тези продукти, са изключително вредни за здравето и те трябва да бъдат незабавно забранени в България, както е станало неотдавна в САЩ.

Вредните трансмазнини са в основата на маргарина, палмовото масло и растителната сладкарска сметана, които се използват масово у нас за производството на бисквити, вафли и тестени изделия.

При хидрогенирането  естествени растителни масла, каквито са добитите от царевица, рапица и соя, се нагрявят  и молекулният им състав се ‘дообогатява’ с един атом водород. Така маслата придобиват по-голяма твърдост и трайност.

Този процес обаче променя първоначалната молекулна структура на маслата. Те стават вредни за здравето, защото се отлагат по кръвоносните съдове и не се разграждат.

Хидрогенацията при трансмазнините действително отключва редица болестни  фактори в човешкия организъм, като се започне т сърдечносъдови  и се стигне до по-ранно проявяване на деменция, наричана още старческо оглупяване.


Вярно е, че е трудно да се забранят храни, с които хората вече са свикнали. Здравните власти обаче трябва да ограничат тези вредности до 1 на сто, както е в други страни, например Дания.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!