Не пропускайте сутрешната закуска

От страх да не напълнеят,  много хора, които явно не са добре информирани относно правилния начин на хранене, пропускат първото хранене за деня. Това е дълбоко погрешно.

Според диетолозите най-добре  е необходимите  за организма калории да се получат сутрин  и да се  изразходват през деня, отколкото да  се възстанови липсата им по обяд или, още по-зле,  на вечеря.

Какво  трябва да включва добрата закуска?

Хлебни продукти - Поради високата си калорийност и съдържанието на растителни влакна, те подобряват перисталтиката на червата и осигуряват чувство за  ситост.  Ако се употребяват умерено, не е страшно  и няма да доведат до напълняване.  Най-добре е да се яде пълнозърнест хляб, защото в него има много витамини, а и фибри.

Млечни продукти - Освен калций и белтъчини, те съдържат витамин А, който е особено полезен за зрението.

Плодове - Портокалите и грейпфрутите са богати на витамин С, а прясно изцеденият сок трябва да се изпива веднага, защото  витаминът бързо се разрушава под въздействието на  светлината.

Яйца - Те съдържат белтък, оптимален за човека по аминокиселинен състав, който най-добре се усвоява след термична обработка.

Зърнените продукти като царевица, овес, ечемик, в съчетание със стафиди и ядки, дават комплекс от сложни въглехидрати, които за дълго  осигуряват енергия на организма.

Кофеинът е отличен стимулатор за мозъка, но с него не трябва да се злоупотребява. Най-добре е само едно сутрешно кафе.

Теофилинът, който се съдържа в чая, също е стимулатор.  Но в чаша чай, той е по-малко отколкото в чаша кафе. Любопитно е да се знае, че колкото по-дълго се запарва чаят, толкова  възбуждащият му ефект е по-слаб.

Закуската е време, което можем да използваме не само, за да се настроим за предстоящия делови ден, но и за спокойно общуване с членовете на семейството. Трябва да се научим да използваме тези 20-30 минути от утрото, за да доставим  удоволствие на близките си, а после  всички да излезем  усмихнати от дома...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!