Недоспиването разболява…

Отдавна е доказано, че недоспиването може да предизвика различни заболявания, включително затлъстяване, диабет  и повишено артериално налягане. Нещо повече, според учените  хроничният недостиг на сън води  до изтощение на имунната система.

Учени от Великобритания и Холандия проследили как се държи организмът ни в ситуация на дефицит на сън и стигнали до извода, че недоспиването, особено постоянното, вреди на имунитета така, както и стресът.

При стрес организмът ни започва да произвежда гранулоцити - разновидност на левкоцитите. Дефицитът на сън оказва същия ефект.  Проучването  показало, че 29-часово безсъние провокирало не само увеличение на гранулицитите, но и нарушение в ритъма на обновяване на белите кръвни телца - левкоцитите.

Освен това е установено, че съкращаването на съня дори и с 2 часа води до наднормено тегло у 24% от жените  и 20% от мъжете. Затлъстява се поради това, че недоспиващите  получават повече от половината денонощна норма от калории между 21 ч. вечерта и 6 ч. сутринта, когато всичко изядено преминава директно в подкожната тъкан.

Недостигът на нощен сън води до снижаването с 20% на лептина - хормон, стимулиращ обмяната на веществата и намаляващ чувството на глад. Едновременно с това в кръвта със същите проценти се повишава концентрацията на грелин, който, обратно, обостря апетита, което ни кара да се тъпчем  с нови и нови порции и то невинаги пълноценна храна.

Важно е да се знае, че трябва да се спи именно през нощта. При това най-продуктивният сън е от 23 до 2 ч. През това време главният мозък активно изработва хормона на съня мелатонин, който не просто подобрява съня, но се бори и  със стареенето, нормализира кръвното налягане, освежава тена и като цяло укрепва здравето.

Когато започне да се разсъмва, производството на мелатонин се прекратява и на негово място идва хормонът на бодърстването - серотонин. Той ни кара да се събудим.

Има няколко правила, които трябва да се спазват преди лягане:

Не преяждайте. Последната храна трябва да се приеме три часа преди лягане, иначе ще спите неспокойно. Ако ви мъчи чувство на глад, изяжте 1 ябълка или изпийте чаша обезмаслено мляко.

Вечер не пийте алкохол.  Той ще ви помогне да заспите по-бързо, но пък качеството на съня ви силно ще се влоши.  Откажете се от  вечерното кафе и чай.

Не се занимавайте до късно с работа, особено умствена. Осигурете си ‘буферен’ период от 1 час преди лягане. През това време организмът ще се подготви за съня.

Оставете разговорите, застрашаващи нервната система, за сутринта. Нощем не се увличайте по телевизия и интернет. Очите ви ще се уморят от постоянното напрежение, а това никак няма да ви помогне да заспите.  

Ако вече имате нарушение на нощния сън, не лягайте да спите през деня. Ако все пак ви се придремва, направете го за не повече от 15 минути.

Не е добре да взимате сънотворни без лекарстко предписание.  Повечето от тези лекарства водат до бързо привикване, което изисква или увеличение на дозата, или нужда от по-силни медикаменти.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!