Новата болест - диетоманията

Статистиката  показва, че много голяма част от жените пазят някаква диета поне по 5 пъти в годината.  За да го правят,  те си намират най-различни поводи - сватба, почивка, нова работа и какво ли още не.

Естествено е желанието на дамите да изглеждат елегантни, но  някои жени постоянно изпробват нови и нови  изтощителни  и все по-продължителни диети. Медицината дори вече има име на това състояние -  диетомания -  и го причислява към хранителните разстройства.

Диетоманията се различава от булимията и анорексията, защото при нея психиката не е така силно разстроена, недоволството от самия себе си не е толкова голямо, а и липсват метаболитни нарушения.

Тя не е така опасна, но все пак има сериозен риск в даден момент  тя да премине в анорексия. Какви са признаците на диетоманията?

Когато хапнете нещо извън диетата, не можете да се отърсите от мисълта, че ще надебелеете и се чувствате гузни. Когато диетата свърши, не сте доволни от постигнатите резултати. Засягате се и реагирате остро, ако някой се опита да критикува начина ви на хранене и теглото ви. Диетите са любима тема на  разговорите ви.

Когато чуете за някоя нова диета, изпитвате радост и решавате непременно да я изпробвате. Непрекъснато пресмятате калории, мазнини, въглехидрати.

Диетите започват да влияят на социалния ви живот - вие сте в състояние да откажете среща с приятели или покана на вечеря от страх, че може да хапнете повече или пък че може да ви предложат неподходяща за  хранителния ви режим храна…

Ако имате всички тези симптоми, значи страдате от диетомания. А трябва да имате предвид, че това е заболяване. Затова е най-добре да се консултирате със специалисти - и с психиатър, и с диетолог. Те заедно ще могат да ви помогнат да намерите решение на проблема.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!