Новите екзопланети

Снимки, направени от орбиталната обсерватория ‘Хабъл’ показват нов клас екзопланети - водни светове с плътна амосфера, чиито размери  и маса са по-големи от тези на Земята, но по-малки от тези на Уран.


Двете най-разпространени типове екзопланети са т. нар. ‘суперземи’ и ‘горещи юпитери’. Суперземите представляват каменисти планети с относително малка маса, чиято основа са скали, близки по състав до земните.  ‘Горещи юпитери’  учените наричат  екзопланети-свръхгиганти, които се въртят около светилата на малко разстояние, поради което атмосферата и течните им недра са нагрети до хиляда градуса по Келвин /726 градуса по Целзий/.


Астроними от Кембридж /САЩ/ са обявили съществуването на още един клас екзопланети, като изучили първия от предполагаемите ‘водни светове’ - космическия обект GJ 1214b.  Това небесно тяло е открито през 2009 година. Планетата обикаля  червеното джудже GJ 1214 в съзвездието Змиеносец, отдалечено от нас на разстояние 40 светлинни години от Слънцето.


Първоначално откриватетлите на GJ 1214b я причислили към суперзвездите, но относително големите размери на планетата и малката й плътност, ги накарали са се усъмнят в това определение. Повечето астрономи са на мнение, че тези характеристики могат да се обяснят с това, че планетата представлява воден свят - планета с малко твърдо ядро и гигантски океан около него.


Снимките от ‘Хабъл’  показали, че атмосферата на GJ1214b представлява гъста водна пара, смесена с малки количества хелий и водород. Температурата на повърхността на планетата - 200 градуса по Цлезий, говори, че водата в океаните й трябва да се намира в ‘екзотично състояние’.


Според учените, високата температура и налягането могат да станат причина за появата  на такива екзотични материали като ‘горещ лед’ и ‘супертечна вода’, които не могат да се срещнат на Земята.


Астрономите са успели да открият още няколко, сходни по характеристики с GJ 1214b, планети. Според тях, напълно е възможно  такива небесни тела  да са доста разпространени във Вселената...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!