Някои тайни за причините за качването на килограми

Неправилното хранене и заседнилият начин на живот се смятат за основните причини за натрупването на излишни килограми.  Има обаче и много други фактори, за  коитоние дори  не се замисляме, но те въобще не са за пренебрегване.

Според специалистите, хората, които се хранят много бързо, изяждат повече храна, отколкото им е необходима, тъй като сигналът за засищане на организма не постъпва веднага в мозъка, а известно време след пребиваването й в стомаха.

Нови изследвания показват, че по време на хранене мозъкът на пълните хора не реагира достатъчно активно на производството на допамин - хормонът, който отговаря за удоволствието. Установено е, че за да изпитат удоволствие от храната, особено жените с наднормено тегло, се нуждаят от по-голямо количество храна.

Холандски учени пък са установили, че хората, които страдат от различни нарушения на съня, често изпитват неконтролируем апетит, който ги кара да ядат повече пъти и по-голямо количество храна. Нещо повече, сънотворните често имат сраничен ефект - те заставят пациентите да чувстват глад не само през деня, но и през нощта. Според специалистите, това е свързано с метаболитните промени в организма.

Стресът, който изпитваме на работа, също ни кара да преяждаме. При направено изследване е установено, че хората, които са имали най-силен стрес, са изяждали 2 пъти по-голямо количество храна, отколкото тези, които са работили в условия на абсолютна тишина.

Има и други фактори, които спомагат за увеличаване на теглото:  спирането на цигарите /те потискат апетита/, увеличаване на продължителността на живота на хората /а с възрастта се влошава обмяната на веществата/, увеличаване на детеродната възраст /децата, родени от  не много  млади жени, обикновено имат повишено тегло/.

Освен това, пълните хора често си избират половинки с наднормено тегло, а това означава, че и техните деца ще бъдат генетично предразположени към затлъстяване.                 
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!