Още за акнето

Акнето е заболяване, свързано с метаболизма на кожата. Забравяйки това, ние често се опитваме да го третираме само външно. А всъщност на първо  място за лечението на акне трябва да се включат средства, подобряващи метаболизма изобщо - например, бирена мая. Тя се приема  предварително попарена с вряла вода, защото живите дрожди имат свойството  да унищожават витамин Н в стомаха.

Много важно е да не се допуска дори еднодневен запек. Изключително важни са и кръвоочистващите срества. Особено  ефективен за това е пелинът. Сутрин на гладно трябва да се изпие 1 чаена лъжичка пелин, запарена в ½ чаша вода. Запарката се пие студена, за да се предотвратят евентуални стомашни смущения поради горчивия й вкус.

Действието на пелина се  допълна от агримонията. Две супени лъжици  сухо растение се запарва в ½ л вода. Това количество се изпива на няколко приема през деня.

Към тези  средства е добре да се добави и една стара изпитана рецепта с алое, която има многостранно действие. 250 г алое се смилат и се смесват с ½ кг мед и ½ л червено вино. Държи се на тъмно. След една седмица сместа се прецежда и се пие по 1 супена лъжица на ден.

Хората с акне трябва да избягват тоалетния сапун. Склонната към възпаления кожа  трябва да се предпазва от драстични механични въздействия.  За препоръчване е лицето да се мие с тоалетни трици, които е най-добре да приготвите сами.

Изсушете конски кестен, обелете кората и го смелете фино с мелничка за кафе. Добър ефект върху акнето има и хумата. След измиване изплакнете лицето си с разредена настойка от невен.

Важно е да се знае, че самолечението на акнето с всевъзможни кремове, гелове и пудри е вредно. Тези козметични средства замазват порите на кожата и усложняват болестта. По-добре поддържайте лицето си чисто и сухо. Ефикасно е използването на бензоил пероксид  и витамин А.

В никакъв случай не комбинирайте самолечението със слънчеви бани, защото може да се получат изгаряния. При особено силно изразено акне ще трябва да използвате антибиотици - крем или таблетки, за да унищожите бактерийната основа на болестта.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!