Още за целината

Целината е вълшебно растение - тя е обичана  и от богини, и от простосмъртни.

В гробницата си египетският фараон Тутанкамон е покрит със саван от ленено платно, украсено с гирлянди от листа на целина и маслина и цветове на лотос и метличина. В “Илиада” пък Омир пише, че конете на мирмидоните*  пасели  из поля с метличина и целина. Тя била любимата храна и на богинята Афродита.

В Древна Гърция победителят в организираните от аргонавтите празненства, известни като Немейски игри, бил окичван с венец от целина. Бащата на медицината - Хипократ смята целината за средство, което успокоява нервите.  Чудното  растение е споменато през I в. от н.е. и от римлянина Корнелий Целзий, който в книгата си “De Medicina” препоръчва със семената му да се въздейства на болката.

В Древен Рим пък към това се добавя и качеството на целината като афродизиак. Днес учените са наясно, че растението съдържа андростерон - феромон, отделян след консумирането й от потните жлези на мъжете и привличащ  жените. Нещо повече, в Средновековна Европа именно заради това “греховно” възбуждащо действие, целината е забранена от църквата чак до края на XVI век.

Френската куртизанка мадам дьо Помпадур, фаворитка на крал Луи XV  яде супа от целина и трюфели, за да бъде по-привлекателна за любовника си. Прочутият италиански прелъстител Казанова също яде много целина, за да поддържа енергията си. В залетия от лава Помпей след векове е открита рецепта за десерт с целина - накълцана, запечена и поднесена с мед и млян пипер.

Целината заедно с лука и моркова е част от т. нар. “свещена троица”  на френската и луизианската креолска кухня.  А след като веднъж в бара на един от хотелите в Чикаго на някого хрумва да натопи стрък целина в чаша ‘Блъди Мери’, коктейлът вече се предлага в цял свят само в този вид.

Традиционната медицина познава лечебните свойства на всичките 20 вида целина, Съвременните диетолози пък са убедени, че по количество на лечебни вещества тя влиза в първата десетка на най-полезните подправки.

В листата, стеблата и корена на целината се съдържат витамините А, К, Е и няколко от група В. Целината има прочистващо и подмладяващо въздействие върху организма. Тя увеличава умствената и физическата активност и усилва общия тонус.  Има пикочогонно действие, регулира артериалното налягане и укрепва имунитета.

Добавена към храната, целината спомага за изработването на стомашни сокове и така подпомага храносмилането и усвояването на протеините. Способна е да забавя процесите на стареене, тъй като уникалният набор на белтъчини, витамини, киселини и минерали осигурява стабилност на клетките на организма.

За лечение на хроничен простатит са полезни корена и стеблата на целината. Те активно  влияят върху работата на жлезата, подобряват  трофиката й и кръвоснабдяването.

Редовната консумация на целина прочиства кръвта, тя помага при хипертония, защото е богата на витамин С и съдържа вещество, снижаващо  нивото на хормоните  на стреса в кръвта. Листата  и стръковете съдържат кумарин, който облекчава пристъпите на мигрена.

----------------------------

Мирмидони -  митично ахейско племе от остров Егина.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!