Още за диетите

Според специалистите  диетите са много удобна възможност за отключване на ‘дремещите’ заболявания вътре в нас. Най-лошото е, че ние сами сме си виновни. Докато  гладуваме и стриктно спазваме готови диетични режими, пропускаме най-важното - да съобразим храненето си със специфичните особености на организма си. Логично е, например, че предразположените към захарен диабет имат различни хранителни нужди от хората с проблеми със стомашно-чревния тракт.

Заседналият живот, напрежението и непълноценното хранене неминуемо водят до затлъстяване. Най-страшното е, че децата ни се хранят непълноценно, защото консумират еднотипна храна. Набързо хапват на крак кифла, пица или друга тестена закуска и си създават лоши хранителни навици.

Няма обаче универсална рецепта за здравословно хранене.  Макар в интернет всяка диета да е ‘здравословна и уникална’, трябва да се избират добрите, чисти продукти, които да се приготвят по начин, който не унищожава всички минерали и витамини. Най-полезните храни са плодовете и зеленчуците, които трябва да са  в добра зрялост и да са екологично чисти. Следват пълнозърнестите храни. Колкото е по-тъмен  и по-богат на зърно хлябът, толкова той е по-полезен. След това идват белтъчните храни - извара, нискомаслено мляко.. Чак тогава идва редът на месата, при това белите - пилешко и риба. Разбира се, не трябва да се изключват и другите меса, но белите са за предпочитане.

Трябва да се внимава с гладуването. То е драстично отношение към собственото тяло. Не може човек, който си е угаждал дълго време и е натрупал телесна маса, изведнъж да се постави при такива екстремни условия и да започне да се лишава от абсолютно всичко - да мине само на чай с малко мед, 2-3 л вода, малко нискокалорични плодове и това за дълг период от време...В такъв случай няма как да не настъпи срив в организма. Вярно, започва да се топи собствена маса, но  всичко това оказва влияние на т. нар. ‘дремещи’ заболявания.

При намаляването на телесната маса по този драстичен начин  и изхвърлянето на токсините се активират заболявания и отслабващите се превръщат с пациенти. Не трябва да се гладува. Вместо драстични диети, най-добре е 2 пъти в седмицата да се правят разтоварващи дни.

Единият ден може да сте само на чай и минерална вода, а ако усетите глад - добавете малко мед. Вместо на чай и вода, може да бъдете и на прясно изцедени плодови сокове.  

Вторият разтоварващ ден трябва да е или само плодов, или само зеленчуков. Тези 2 разтоварващи дни помагат на организма да изхвърли токсините и мазнините, които е натрупал. Не е задължително те да бъдат последователни. Най-добре е килограмите да се свалят постепенно, за да може организмът да привикне на приемането на по-малко количество калории.  

Здравословното хранене не може да бъде гарантирано само с приема на определено количество калории. То изисква прием на правилни продукти и относителна чистота по отношение на изкуствени торове, антибиотици и ензимни препарати. Именно това е здравословно хранене - чиста храна, добре подбран хранителен режим и чак на трето място идват калориите… Човек може да се храни здравословно дори и под 2000 калории на ден, стига това, което се приема, да е качествено.

Полезни или вредни са постите? По време на постите, дори и те да не се спазват стриктно, човек разтоварва организма си от натрупаните токсини. Но да постят могат само здравите хора и най-добре е това да става под надзора на специалист...                                                                                                                                                                                                                     
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!