Още за хляба

Всеки, който спазва някаква  диета, първо се отказва от хляба. Напоследък обаче все по-често се говори, че хлябът по-скоро помага за възстановяване на добрата форма и пълнеенето   всъщност се дължи на по-голямото количество приета енергия... Освен това установено е, че хлябът не е сред най-богатите на калории храни.

Хлябът е добре балансиран по  отношение на въглехидратите, белтъчините и мазнините. Той съдържа всички незаменими аминокиселини, като най-голямо е количеството на левцин, фениланин , метионин и триптофан.

Хлябът, освен това, е богат  и на витамини  от групата В, а пълнозърнестият пък е  източник  и на фолиева киселина.  Чрез хлябът си набавяме и така нужните ни минерали като калций, калий, магнезий, натрий, фосфор и желязо.

Хлябът е богат и на целулоза, която помага в борбата  с хроничната умора и  съдейства за пълноценното функциониране на мозъка.  Ето  защо, особено за хората, които се занимават с интелектуален труд, е препоръчително да ядат хляб.

Трябва да се има предвид и това, че хлябът съдържа и баластни вещества, които спомагат за изчистването на излишните мазнини от червата и за регулирането на холестерола в кръвта.

Тези факти са само част от причините, поради които не би трябвало  с лека ръка да изхвърляме хляба от нашето меню.  Консумацията му в нормални количества по никакъв начин не застрашава фигурата ни. 
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!