Основни правила за здравословно хранене

Стремите се да се храните здравословно? Искате да се избавите от излишните калории? В такъв случай трябва да спазвате някои елементарни правила, като основното е, че всеки продукт трябва да се консумира в подходящо време през деня.

За първото храненe между 8 и 10 часа сутринта са най-подходящи макаронените изделия и овесените ядки. Тези продукти съдържат сложни въглехидрати и по тази причина не са подходящи за вечеря.

През първата половина на деня могат да се ядат плодове и  продукти съдържащи скорбяла.  А всичко, което  съдържа прости въглехидрати като захар, мед, бонбони, пасти - трябва да бъде  изядено преди 15 часа.

За втора закуска между 11 и 12 часа да походящи плодовете - сливи, киви, ябълки, круши, но не повече от 2 плода наведнъж. Ако обаче държите да намалите теглото си, тогава плодовете трябва да влизат само в основното хранене.

Обядът между 12 и 15  ч. може да се състои от продукти, които съдържат скорбяла, протеини, мляко и зеленчуци, но само в случай, че не ядете след  15-16 часа. По време на основните хранения  мазнините не са забранени -  достатъчно е 1 суп. лъж. растителна мазнина.

Ако не искате да отслабвате, а само да поддържате теглото си, може да хапвате между 16 и 17 часа. За този период са подходящи продукти, които съдържат протеини. Ако хапвате мляко, то трябва да бъде без захар.

Ако се храните разделно, трябва да се придържате към следното: през първата половина на деня трябва да приемате продукти, богати на скорбяла и плодове, а след 16 часа - само белтъчини, мляко и зеленчуци.

За вечеря може да хапнете месо - телешко и говеждо, пуешко, пилешко или заешко. Най-добрата  гарнитура  са краставиците, доматите, чушките и марулите.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!