Отново е петък 13-ти

13 юни е единственият петък 13-ти  за 2014 година.  Много хора изтръпват само при споменаването на тази комбинация.

Според американски психиатри  вече има и име на тази фобия - параскевидекатриафобия  и между 17 и 21 милиона души зад Океана страдат от нея.  Това е научното название на страха от фаталната  дата. В този ден, хората, които страдат от фобията не предприемат нищо и дори бягат от работа. Това пък водело до огромни икономически загуби в Америка.

Според специалистите обаче в този ден няма нищо фатално. Има вероятност всяка година да съдържа най-малко един петък 13-ти  и най-много три такива съвпадения между ден и дата.  В по-редки случаи,  това може да се наблюдава в два последователни месеца, както бе през февруари и март 1998 година.

В доста народи пък петък  13-ти  въобще не е наситен с отрицателно съдържание. В Испания, Гърция и Латинска Америка хората се страхуват много повече от вторник 13-ти.    Италианците пък не обичат петък 17-ти. Самолетите на доста тамошни авиокомпании не предлагат седалки с този номер.  Такъв етаж няма във високите хотели, там няма и стая с  номер 17.

Азиатците пък не харесват числото 4. Причината е, че това число се произнася по същия начин като думата ‘смърт’ на кантонски и мандарински диалект,  а така също и на японски.

Така че,  комбинацията петък 13-ти  не означава нищо за много народи по света  и страхът от нея е неоснователен.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!