Овесена каша - да или не?

Още древните лечители са казали, че няма отрова, има доза… А днес се твърди, че овесената каша, която е любима закуска на много хора по света, може да бъде опасна за здравето. Кое е вярно и какво ще се случи, ако прекаляваме с овесената каша?

Всъщност всички знаем за ползите от овесените ядки.  А те присъстват почти във всяка диета и често са сочени като едно от най-здравословните ястия.  Има дори диета, която препоръчва да се консумира овесена каша в продължение на 15 дни, за да се нормализира теглото.

Но не всичко е толкова идеално. Според диетолозите монодиетите са опасни за здравето, а и всичко, което е прекалено,  води до проблеми. Постоянната консумация на овесена каша и особено ако тя е в големи количества, е вредно и дори опасно за здравето. Овесената каша съдържа фитинова киселина, която забавя абсорбцията на калций  в червата. Освен това тя извлича калция от костите. Затова помислете преди да пристъпите към монодиетата с овесена каша.

Разбира се, наличието на фитинова киселина в овесената каша съвсем не означава, че трябва да спрете  да я консумирате. Както казва народната мъдрост - всичко е добро, което е с мярка.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!