Пасхалната свещ и кога се пали тя?

Възраждането на светлината е кулминацията на празничното  великденско богослужение. За православните новият огън пламва на Божи гроб, католиците го палят под звездите, арменците - вътре в храма.

Малко преди 12-тия час в съботната нощ в православния храм светлините загасват. Остава да свети само олтарното кандило. От него новият огън се изнася от олтара, за да облее с възродена светлина света. Свещеникът излиза навън, пред църквата, вярващите палят своите свещи и ги отнасят по домовете си.

През последните години в навечерието на пасхалната служба новият огън пристига в много български епархии направо от Божи гроб. Там, в навечерието на Великден, в храма ‘Възкресение Христово’ се случва свръхестествено събитие  - слизането на благодатния огън на Велика събота.

Чудото се повтаря всяка година още от II в. и събира духовници от всички православни страни и хиляди поклонници. С чудото са удостоени само православните, не и католиците. Огънят сякаш се излива от въздуха и запалва угасените светилници в храма. Духовниците палят кандилата си и със самолет ги връщат в епархиите си, за да запалят от тях новия огън в храмовете.

При католиците възраждането на светлината става пред вратите на храма, навън, под открито  небе при  т.нар. освещаване на огъня. Там се пали голямата пасхална свещ, която е специално изработена за празника и е украсена със различни символи - кръст, алфа и омега, стилизирани гвоздеи от Разпятието…

Свещта се внася в храма  и като стигне до олтара /открит при католиците/, пламват всички останали  светлини.  Вярващите също отнасят запалени свещи /обикновено това са свещите от тяхното кръщение/ по домовете си и поставят възродения огън пред домашното разпятие.

Арменците взимат новия огън от олтарното кандило - техният олтар е открит като католическия, но не го изнасят извън храма. Възкресната служба при тях завършва около 20 часа в събота  и тогава те се поздравяват с ‘Христос Воскресе!’...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!