Патладжан - поне веднъж седмично

Патладжанът е много богат  на хранителни вещества и крие множество ползи за здравето. Специалистите по хранене препоръчват да се консумира патладжан поне веднъж седмично.

Две от най-важните съставки в патладжана да фибрите и антиоксидантите. Фибрите спомагат за очистването на токсините в храносмилателния тракт, а проучвания сочат, че успешно предпазват от рак на  колона - ободното черво, основна част на дебелото. В него протича, подпомагана от бактерии, ферментация на неусвоения хранителен материал. Антиоксидантите пък се ‘борят’ срещу свободните радикали, които увреждат клетките.

Патладжанът е с ниско калорийно съдържание - в 100 г се съдържат само 25 калории. Благодарение на фибрите, консумацията на патладжан оставя усещане за ситост, като по този начин се консумира по-малко количество храна, а така е по-малко вероятно да се стигне до преяждане.

Както повечето плодове и зеленчуци, патладжанът е полезен за сърцето. Заедно с другите хранителни вещества той съдържа и биофлавоноиди, които контролират високото кръвно налягане и освобождават стреса. 
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!