Петък, 13-ти

От незапомнени времена денят петък, 13-ти, наричан още ‘черен петък’, поражда неясното усещане за страх. Доказано е, че фаталната дата се пада поне веднъж и най-много 3 пъти в годината.


На този ден, много хора са толкова уплашени, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет или въобще да пътуват, трети пък отлагат покупката на жилище. Небостъргачите в САЩ нямат 13-ти етаж. Той е заменен с 12,5. В много хотели по света  липсват стаи с такава номерация. Каквото и да е - мит, реалност или заблуда, този ден съществува и се вярва в него.


Суеверията, които са свързани с прокълнатата 13-тица водят началото си от Древния Египет. Съвременниците на Клеопатра и Тутанкамон предполагали, че стълбата, която води към Висшето познание, се състои от 13 стъпала, последното от които олицетворява задгробния свят и прехода към вечния живот.  И по тази причина обитателите на долината на Нил по всякакъв начин избягвали ‘смъртоносното’ число във всичките му прояви.  Това число не можели да понасят и древните римляни, защото го свързвали с нещастията, гибелта и разрушенията.


Историята с Тайната вечеря също изиграва съдбовна роля по отношение на това число. На тържествената трапеза късно в четвъртък вечерта Синът Божий поканил своите 12 апостоли, а 13-ия бил Юда, който по-късно предал Спасителя.


Съществуват още поверия, например, че  Ева се е поддала на изкушението на Лукавия именно на този ден, че в такъв ден Каин е убил Авел,  че в петък е рухнал храмът на Соломон….


През Средновековието лошата слава на числото 13 укрепва. Смятало се е, че сборищата на вещиците е винаги на 13-ти. По онова време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 г., когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле - Великият магистър на тамплиерите и хиляди рицари на ордена. Подложени на ужасни изтезания, те правят самопризнания по обвинения в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Хиляди са изгорени на клада и екзекутирани. Оттогава 13-ти е смятан за нещастен ден от последователите на тамплиерите.


В картите Таро 13-тата карта е картата на смъртта. По тази причина негативното значение на тази цифра навлиза в западната астрология, в гаданията и народните магии.


Днес се смята, че страхът от фаталната дата е болестно състояние и се нарича трискаидекафобия. Според американски психолози, САЩ губят  около 900 милиона долара  на този ден, защото почти 21 милиона американци се страхуват да отидат на работа във фаталния ден. Суеверието  в тази страна е толкова силно, че военноморските сили  на САЩ не пускат на вода корабите си в петък, 13-ти. В Европа пък всеки 4-ти се страхува от митичното число.


Според специалистите, на суеверните хора на този ден им се случват  лоши неща, само защото те започват да се държат неадекватно. Те стават неспокойни и сами предизвикват нещастията си. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника.


Любопитно е да се знае, че много летища пропускат 13-тата писта. Във Формула 1 няма болид  с номер 13. Във Флоренция местните избягват да номерират къщите си с числото 13. На 13 април 1970 година експлозия     на кислороден резервоар обърква  плановете на совалката Аполо 13 да кацне на Луната.  Имената на някои от известните серийни убийци съдържат 13 букви. Събирането на 13 души на масата носи лош късмет.  Поверието говори, че на тази дата трябва да се избягва минаването под стълба, не трябва да се гледат непознати  в очите и трябва да се внимава с огледалата.


В днешно време обаче, има теория, според която числото 13 е щастливо за всички, които не се страхуват от новото и от предизвикателствата. Маите и ацтеките вярват, че числото 13 е свято. Затова изграждат по 13 стъпала към върха на пирамидата, на която гори Свещеният огън. Юдаизмът също смята числото 13 за щастливо и със свещено значение, защото основните догми на религията са именно 13.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!