Плевели, но и лекарства

Плевелите са растения, които виреят, където не ги садите и в повечето случаи не ги искате. Но… вместо да ги изхвърляте, може да ги използвате за отвари, защото голяма част от тях за полезни и  лековити.

Чувенът или  дивият спанак е  като обикновения спанак, но е по-хранителен.  Той е наричан още лобода и има мек вкус, съдържа повече витамин А от спанака и 3 пъти повече калций.  Богат е на минерали и от него могат да се приготвят различни ястия, както от обикновения спанак. Чаят от сушени листа  на чувен помага при диария и коремни болки.

Лопенът има големи, меки, размити листа и остава близо до земята първата година.  През втората обаче той има вече стебло, което става доста високо. Важно е да се знае, че когато се берат цветовете на лопена, трябва да се внимава в тях да няма семена, тъй като те са токсични.

Ако в буркан се поставят прясно откъснати цветове на лопен и се залеят със зехтин, след 3 дни ще имате капки против болки в ушите.  От изсушените листа пък се прави отличен чай за белите дробове - независимо дали става въпрос за лечение на инфекции или хронични заболявания като астма. Важно е да се знае обаче, че чаят от лопен трябва да се прецежда през тензух, а най-добре през цедка, покрита с памук, защото фините косъмчета на листата могат да раздразнят гърлото. Именно по тази причина лопенът не се смята за един от ядливите плевели, а се използва са направата на лекарства.

Сварен с вода, слезът става на лепкава слуз. Интересно е, че този плевел се противопоставя на изкореняването - когато го вадите, той се чупи така че коренът му остава в земята и гарантира, че догодина ще поникне пак.

Листата на слеза могат да се ядат сурови или варени. Чаят пък  лекува лигавиците - на дихателната система и храносмилателния тракт.  В народната медицина се използва при възпаление на бъбреците и пикочния мехур.

Вкусът на живовляка е доста остър, така че той невинаги е включен  в списъка на ‘ядливите плевели’. Но пък е съвсем безопасен за ядене, стига да можете да понесете парливия му вкус. Има изключителни лечебни свойства.

Ако ви ужили оса или пчела /и нямате алергия, при която незабавно трябва да приемете антихистамини/, сдъвчете едно листо живовляк и го зелепете на ужиленото място. Ако имате цирей - вържете или залепете върху него 3 листа живовляк, а след 12 часа сменете компреса с  нов.

Ако имате разстройство или проблеми със стомаха, сварете си чай от живовляк.

Щирът си е плевел, но едновременно с това и лековита билка. Използва се в народната медицина при хемороиди като се налага външно.

Може и да се сготви, докато не е образувал семена. В Гърция го правят на салата, защото е хем вкусен, хем евтин. Варят го, овкусяват го със зехтин, оцет и риган, добавят сирене  и хрупкав хляб. На остров Крит пък задушават щира в зехтин и добавят към него зеленчуци.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!