По стъпките на изгубените древни градове /2/ - Петра

Всички сме гледали филмите за приключенията на Индиана Джоунс и помним скрития в клисурите тайнствен град - мястото, където се пази Светият Граал. Филмът всъщност е сниман в древна Петра - изгубения град на територията на Йордания, чиято реална история е много  по-интересна.


Преди повече от 2000 години Петра е била столица на Набатейското царство и един от най-богатите градове в света. В оазисите сред пустинята се намирал кръстопътят на търговските пътища, по които в града се стичали съкровища от Индия, Персия  и Египет. В Петра е създадена удивителна, свойствена само за това място архитектура - изкусно украсените фасади на сградите са изсечени направо в скалите и всички помещения в тях не се изграждали, а буквално се изрязвали в каменния масив.


Векове наред Петра е била град с особено предназначение и достъпът до него за чужденци е бил забранен.  Днес градът е достъпен за туристи, които се стичат от  цял свят, за да видят живописния каньон Сик и удивителните фасади на сградите, издялани от червен пясъчник, променящ цвета си през ценя.  За разлика от други древни градове, сградите в Петра са запазени добре и разходката из улиците не изисква толкова богато въображение, колкото широко отворени очи.


До Петра  може да се стигне от йорданската столица Аман /3 часа път/, както и от всеки йордански, израелски и дори египетски курорт.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!