По стъпките на изгубените древни градове /3/ - Мемфис

Египетският град Мемфис по древност съперничи на Вавилон. Той също е бил една от световните столици преди повече от 4000 години и най-големият град в древен Египет.


Именно там фараоните строели своите дворци и гробници, а богатите храмови библиотека превърнали града в научен център на древния свят. Търговските пътища пък водели кервани от всички краища на света.


Дълго време Мемфис бил люлка на египетската цивилизация и всички велики пирамиди се строели недалеч от стените му. Но преди около 2000 години той бил напуснат, а времето, пясъците и разливите на Нил почти изтрили от лицето на земята  дворците и храмовете му. Едва в началото на 19-ти век, по времето на Наполеон, градът бил открит отново.


Разкопки се правят и днес и древният град продължава да поразява с размерите си. Според археолозите, той е бил толкова голям, че в древността на пешеходеца са били необходими повече от 4 часа, за да стигне от единия до другия му край...


Руините на древноегипетската столица  и фрагменти от древните стени могат да се видят недалеч от съвременната египетска столица Кайро - само на 30 км от града. Мемфис привлича не само египтолози и туристи, но и  много езотерици, които търсят  сред руините следи от ‘лъчите на фараона’ и присъствие на боговете, за които толкова често се споменава в древните египетски текстове.  И това е естествено, защото именно в Мемфис са живели създателите на Великия сфинкс и пирамидите...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!