Почитта към Сириус - най-древната религия

Комплексът Гьобекли Тепе се намира в Южна Турция. Според специалистите, той е най-старият храм в света, който по всяка вероятност е бил построен за поклонение пред Кучешкта звезда - Сириус.


Този комплекс датира отпреди 11 000 години и се състои от 20 участъка, всеки от които представлява пръстен от  огромни Т-образни каменни стълбове. Част от тези стълбове са украсени с рисунки, които изобразяват свирепи животни, а  два стоят паралелно един срещу друг в центъра на всеки кръг.


Има спорове какво всъщност представлява този комплекс. Разположението на стълбовете на Стоунхендж вече е подсказал на учените за какво е бил построен британският мегалит - вероятно това е било нещо като обсерватория за поклонение пред Луната. Италиански археоастрономи разработили модел на небето, което пък са виждали строителите на Гьобекли Тепе. Вярно е, че за изминалите хилядолетия положението на звездите се е променило заради колебанията на земната ос  и днес звездите залязват и изгряват  в различни точки, а някои от  тях напълно изчезват зад хоризонта, за да се появят отново хиляди години по-късно. Днес Сириус се вижда почти в целия свят като най-ярката звезда на небосклона след слънцето, а през нощта тя е четвъртият по яркост обект след Луната, Венера и Юпитер.


Според учените, Сириус толкова добре  се вижда, че изгревът и залезът му са били заложени в основата на древноегипетския календар.  А на географската ширина на Гьобекли Тепе звездата се е намирала под линията на хоризонта приблизително до 9300 г. пр.н.е., след което внезапно се е появила в полезрението и вероятно е оказала силно влияние на древните хора.


Според специалистите, вероятно храмът е бил издигнат, за да се следи появата на звездата и именно тази поява на нов обект на небето е породило новата религия.


С помощта на карти на Гьобекли Тепе и спътникови снимки на региона е прокарана въображаема линия между два мегалита и паралелно вътре във всеки ограден участък. Три от разкопаните днес пръстени показват точките от хоризонта, където Сириус е трябвало да изгрее през 9100, 8750 и 8300 г. пр. н. е.  ...


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!