Ползата от черните храни

В последно време е много актуална консумацията на храни с черен цвят. Черен ориз се предлага в менюто на все повече ресторанти, а черният сусам е съставка на различни бисквити, зърнени храни и дори сладолед…

Тъмният цвят на някои храни се дължи на естествените растителни пигменти антоцианини. Според специалистите те имат противовъзпалителни  свойства и препятстват развитието на сърдечносъдови заболявания и рак.  Изследвания на учени от  Университета в Охайо са открили, че черните моркови помагат за забавяне на растежа на раковите клетки с до 80%.

Установено е, че при консумацията на черни малини намалява случаите на рак на дебелото черво и рак на хранопровода. Освен антоцианини, черните малини са богати на елагова киселина и антиоксиданти. Те унищожават свободните радикали - вредните молекули, които се движат свободно в тялото и увреждат клетките.

Черният сусам е по-ароматен и богат на хранителни вещества, отколкото белия. Той е добър източник на калций - в 1 г черен сусам се съдържат около 85 мг от минерала. Черният сусам съдържа и протеини, фосфор, желязо и магнезий. Полезен е за храносмилателната система. Семената му са чудесна добавка към сьомга и други видове риби.

Черният ориз, също както и горските плодове, е богат на антиоксиданти, които имат доказан протективен ефект срещу сърдечносъдови заболявания. Твърди се, че той съдържа повече фибри и хранителни вещества от белия.

Черната соя има високо съдържание на протеини, фибри и антоцианини. Според японски учени тя  има повече ползи за понижаване нивата на  холестерола, отколкото обикновената.

Къпините съдържат танин, лутеин, манган, фолиева киселина и два пъти повече витамин С от боровинките. Къпините са богати и на фибри, които са полезни за правилното функциониране на червата и спомагат  за поддържането на здравословно тегло. Според изследвания те спомагат и за понижаване на нивото на лошия холестерол.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!