Последният експеримент на Антоан Лавоазие

Всеки е чувал за големия френски химик Антоан-Лоран дьо Лавоазие. Той е създател на химическата номенклатура,  чиито основни принципи са запазени и до днес. Доказал е, че т.нар. „земи“ /окисите на калция, бария и магнезия/  не са прости вещества, както се е смятало дотогава, а кислородни съединения на съответните елементи. Лавоазие е един от основателите на термохимията, именно той е  въвел  принципите на физико-химичното изследване и в областта на биологията. Той е открил водорода като химичен елемент.


Гениалният химик се изхитрил да проведе научен експеримент дори и след собствената си смърт. На младини той се бил замесил в политически интриги, затова завършил живота си на гилотината, след като бил признат за виновен в революционна дейност. Това се случило през 1794 година.


Точно преди да бъде обезглавен, Лавоазие обявил пред тълпата от зяпачи, че следващият експеримент ще бъде последен в живота му. Той помолил хората да засекат колко дълго ще мърдат клепачите му, след като главата му бъде отрязана… Според изумените очевидци, очите на екзекутирания химик продължили да мигат още почти 30 секунди...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!