Правила при диетите и разтоварващите дни

Дори и най-строгата диета не е залог за успех.  Но важни за постигането на ефективен резултат са и психологическата нагласа, добрият стимул и съответната обстановка.Най-важно е да се знае, че в никакъв случай не трябва да се гладува - яжте по малко 3-5 пъти на ден.

Не си мислете, че желаният резултат ще бъде постигнат бързо, ако спазвате строга диета.  Добрата диета е тази, която предполага балансирано хранене. Отслабването с повече от 1 кг седмично най-често повлиява негативно и на физиологията, и на психиката.

Определете целта си точно. Преди  да започнете диетата, направете си ‘празник за душата’ - хапнете от всичко, което ви се иска, но само веднъж. След това направете рязък преход към диетата. Именно рязък, а не постепенен. В никакъв случай обаче не се довеждайте до състояние на пълно гладуване.

Важно е да сте наясно, че ще постигнете положителни резултати само ако изразходваната енергия надвишава количеството приети калории. Консултирайте се с  диетолози и ендокринолози. Ако имате проблеми с хормоналния фон или обменните процеси, всяка диета може не само да не помогне, но и да навреди на здравето ви.

След като свалите определените килограми, не е зле веднъж седмично да правите разтоварващ ден. Разтоварващите дни не  означават гладуване. Те са необходими не само за поддържане на теглото, но и за прочистване на организма.  Има много продукти, които могат да се консумират по време на разтоварващите дни.

През тези тези дни трябва да се пият повече течности /най-малко 2 литра/ - чиста питейна вода или зелен чай, и не трябва да се планира  никаква сериозна работа, която изисква  влагането на много усилия.

И нещо важно - не се препоръчва разтоварващият ден да се прави по-често от веднъж седмично. Не се препоръчва и по време на бременност  и кърмене, по време на заболяване и обща отпадналост на организма, при захарен диабет и хронични заболявания на бъбреците и черния дроб.

Какво може да се консумира през разтоварващите дни?  Когато разтоварващият ден е белтъчен, разрешени са постни месни и рибни продукти, варени или приготвени на пара.  Белтъчините могат да бъдат и от растителен произход - например, фасул.  Към месото може  да се добави  домат,  краставица или зеле, но без подправки и сосове.

За разтоварващия ден с извара си купете 600 г от продукта /не повече/, мляко и сметана. Изварата се смесва със сметаната и се разделя на 5 равни части, които се приемат през деня заедно с млякото. Пийте много вода.

С моркови: Настържете един пресен морков, смесете го с мед, сока от ½ лимон и го разбъркайте. Яжте от тази салата за закуска, обяд и вечеря.  Този разтоварващ ден обаче може да се прави само един път месечно.

С ябълки: На 3 пъти през деня могат да се изядат 1,5 кг ябълки. Течности пийте колкото искате.

С банани: Разпределете 1 кг банани за 3 хранения.

Със салата: Такъв разтоварващ ден е подходящ за тези, които обичат разнообразието. Можете да си направите салата от всякакви плодове и зеленчуци.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!