Пречи ли възрастта на секса?

Много хора живеят с идеята, че сексът е само за младите. Естествено, с напредването на възрастта сексуалните възможности намаляват, но това обикновено става поради появата на някои болести. Обаче съвременната медицина може да помогне радостта от секса да се запази до късна възраст.


Обикновено при мъжете най-честата причина, която ограничава половата активност, са заболяванията на сърдечно-съдовата система. Ерекцията изисква еластични и проходими кръвоносни съдове, а тяхното увреждане, естествено, води до т. нар. еректилни дисфункции. При здравословен начин на живот, обаче, е напълно възможно един мъж и в напреднала възраст да е със здрави съдове, което обикновено означава и запазени сексуални възможности.


Съвременните проучвания показват, че около 30% от мъжете в индустриално развитите страни запазват половата си активност и след 70-годишна възраст. Но условие за това е успешното справяне със стреса, който е причина за много болести, както и навременното и ефективно лечение на тези заболявания. За съжаление, някои от медикаментите, които се предписват за понижаване на кръвното налягане, могат допълнително да затруднят екрецията.


Проблем с ерекцията могат да имат и мъжете с нелекуван диабет.  Тъй като чести негови усложнения са съдовите и неврологични нарушения, това, естествено, засяга и сексуалните възможности.  Изследванията, обаче, доказват, че при добре компенсиран диабет, повечето мъже запазват потентността си.


Основна и много съществена роля за сексуалното дълголетие, обаче, имат  добрите взаимоотношения на двамата партньори.  Установено е, че самотните възрастни мъже по-бързо загубват сексуалните си сили, в сравнение с тези, които, макар и рядко, имат контакти с постоянна партньорка.


Тъй като пълноценното интимно общуване е един от най-мощните източници на радост и удовлетворение, то съществено допринася за по-добро самочувствие и тонус на хората от третата възраст.И тъй като понякога погрешно се смята, че сексуалната активност в напреднала възраст крие заплаха за здравето, трябва да се има предвид, че двамата партньори, които се чувстват добре заедно, могат да си доставят сексуална наслада и по начини, които не изискват чак толкова интензивни телесни усилия...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!