Преди бременността - балансиран режим на хранене

Вече сте решила да ставате майка? Важно е да се знае, че грижата на майката за бъдещото й дете трябва да започне още преди неговото  зачеване.  Вече е установено, например, че бебетата, родени от майки с наднормено тегло, са изложени на 3 пъти по-голям риск от затлъстяване.

Най-новите изследвания показват, че храната, която се приема от майката около 500 дни преди бременността оказва влияние върху здравето на плода. Разбира се, същото се отнася и за храненето през 9-месечната бременност, както и през кърмаческия период.

По време на бременността жената не бива да допуска прекомерно качване на тегло -  най-много 10-12 кг.  Бъдещите майки трябва да наблягат на  зеленчуци, плодове и риба.  Да се избягват  готовите храни с консерванти и простите захари.   Малки количества черен шоколад се отразяват отлично на бременната жена.

Специалистите препоръчват дневното меню на бъдещата майка да включва порция млечни продукти. Това може да е кофичка кисело мляко или чаша прясно, сирене, извара, кашкавал. 300 г плодове пък ще снабдят организма с фибри и ще задоволяват апетита за сладко.  При зеленчуците няма ограничения в количествата с изключение на картофите - тях сведете до 200 г. Що се отснася до хляба - за предпочитане е пълнозърнестият.

Спагетите да бъдат от твърда пшеница. Варивата - боб, леща, грах, може да присъстват в хранителния режим на бременната няколко пъти седмично. Те обаче трябва да се ограничат след раждането, ако жената кърми, защото може да се отразят зле на бебето и то да получи колики…

Месото и рибата трябва да присъстват в менюто на бъдещата майка, но не повече от 200-300 г дневно. Те трябва да бъдат варени или печени.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!