Прекомерната употреба на захар може да съсипе целия организъм

В последно време излязоха много проучвания, според които  в наше време  се злоупотребява със сладкото. Захарта присъства много повече  в  храната ни, отколкото си мислим. Тя се съдържа  в консервираните зеленчуци, в кубчетата бульон, както и в плодовите млека....Само в кетчупа, например, процентното  съдържание на захар е повече, отколкото при сладоледа, а в сметаната за кафе, тя е 65%.

 

Според Световната здравна организация  злоупотребата със захар е третата най-разпространена  причина за ранно заболяване и смърт след стреса и солта.

 

Захарта няма никакви полезни качества като храна. Тя съдържа само празни калории. Когато  попадне в организма, той, от своя страна, търси начин да усвои този продукт.  И за да го преработи, тялото започва да черпи своите  резерви  от калций, ензими, витамини, калий, натрий и магнезий.  Калцият се извлича от костите и те стават по-чупливи. Така се стига до остеопорозата, една от най-разпространените  болести на днешната цивилизация.

 

Най-видимата вреда от захарта са развалените зъби. Знае се, че причина за кариесите е бактериалната плака по зъбите. Захарта създава идеална храна за развитие на бактерии в устната кухина  и кариесът  е готов.

 

При постоянната прекомерна употреба на захарни изделия и други рафинирани храни като продуктите от бяло брашно, намалява производството на стомашен сок и се забавя перисталтиката на червата.

 

Рафинираната  захар се отразява негативно и на психиката, особено на децата през пубертета. Те стават нервни и раздразнителни.  Причината е, че захарта стимулира надбъбречните жлези и от тях се отделя повишено количество адреналин.

 

Затлъстяването е масовата последица от преяждането  със сладки неща. В организма част от  захарта се складира  в черния дроб под формата на гликоген.  Излишъкът се трансформира в мастни киселини, които се натрупват в мастни депа под кожата, т.е. захарта се  превръща в мазнини.  Когато  се злоупотребява  в тази насока, масти започват да се натрупват и по вътрешните органи, като  засягат тяхната функция. Страда и имунната система, тъй като се забавя циркулацията на кръвта и  лимфната система.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!