През пролетта язвата се активизира

Установено е, че през пролетния сезон се активизира бактерията хиликобактер пилори. За откритието й като причинител на стомашни инфекции, австралийски учени получиха Нобелова награда. Тази бактерия причинява сериозни проблеми за хората с язва.  Ако пък има и подходящи условия за размножаване, страданията на хората с хронична язва стават нетърпими.

Класическата язва е тази на дванадесетопръстника - неговата лигавица е особено възприемчива към главния провокатор на язвата - солната киселина. При тази язва болката обикновено е ‘на гладно’, ако  е болен стомахът пък  болката се появява веднага след ядене или 1 или  ½ час след това.

Бактерията прониква в лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника, прилепва се към клетките на епитела и се храни с тях. Тя отделя отровни продукти, които образуват язва.

Според специалистите, за да се попречи на развитието на бактерията, храненето  трябва да бъде балансирано, леко и с преобладаващо съдържание на белтъчини. Трябва да се избягват въглехидратите, защото те са благоприятна среда за развитието на  хеликобактер пилори. Пикантните храни пък  дразнят стомаха  и затова също не се препоръчват.

В миналото язвите са се лекували с операция, но днес  те се лекуват сравнително лесно - разработени са стандартни схеми за лечение. Важно е да се знае, че изчезването на болката не означава пълно оздравяване. Лечението трябва да продължи дори при значително подобрение на здравословното състояние.

При първите симптоми на язва трябва да се направи ендоскопия.  При диагностицирана яздена болест или пък при установена язва в семейството, всички негови членове трябва да се подлагат на тази процедура веднъж годишно.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!