Притежателите на рижа коса вече не се смятат за предвестници на беди…

Ако се поразровим в историята, ще установим, че в древността червенокосите хора често са били подлагани на гонения и преследване. Древните египтяни пък  ги принасяли в жертва за добър урожай.  През Средновековието  рижите хора са наричани вещери. Те  били обвинявани в зло магьосничество.


По времето на цар Петър I  в Русия бил издаден царски указ, който забранявал на кьосетата и на червенокосите хора да заемат държавна служба и да свидетелстват в съда, защото ‘Бог бележи измамниците’.


В древността се е смятало, че рижите хора имат в себе си вълшебна частица и са надарени със свръхестествени магически способности.  Други пък са вярвали, че рижият цвят на косата е характерен за развратните жени.


Според тези, които вярват в съществуването на извънземни, червенокосите са дошли на Земята или от друга звездна система, или от паралелен свят. Напоследък в много страни са правени изследвания на разликите между червенокосите и останалите хора. Медиците отдавна са обърнали внимание на повишената чувствителност  на светлокожите рижи хора към ултравиолетовите лъчи.


Учени са установили, че от двата вида меланин, който се отделя в човешкото тяло, при червенокосите единият вид е в по-малко количество, което създава предпоставки за слънчеви изгаряния и за рак на кожата. Английските учени са установили, че червенокосите не почерняват или получават едва забележим слънчев загар.


Установено е също така, че организмът на червенокосите е твърде уязвим - те имат проблеми с нервната система, страдат от алергии и ревматизъм и притежават още една особеност - имат повишена чувствителност към болка.


Явно се налага изводът, че гените на рижите хора са различни от тези на останалите и е напълно възможно те да са донесени за Земята от далечни звезди…


Британските учени все пак са установили, че възрастта на гена, който отговаря за рижата коса и светлата кожа, покрита с лунички, е на възраст от 50 до 100 000 години. Днес в САЩ дори има организация ‘Съюз на рижите’, в която участват над 12 милиона червенокоси.


Все пак реабилитацията на червенокосите настъпва през изминалото столетие. Постепенно жените с подобна коса започват да се смятат за идеално красиви. А днес все повече жени боядисват косите си в червен цвят...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!