Притежателят на първия компютър - папа Силвестър II?

Една от най-оспорваните фигури в Западноевропейското средновековие е първият папа-французин, глава на Римокатолическата църква, Силвестър  II.

Преди да се изкачи в църковната йерархия, бъдещият папа учи в Испания, където изучава древните знания на арабите, владели дълго време тамошните земи. След това месеци наред обикаля Индия.

Има писмени свидетелства, че папата притежавал мисериозна медна машина, т. нар. ‘говореща глава’, която отговаряла с ‘да’ и ‘не’ на всички въпроси, които той й задавал на неизвесен никому език. Звуците, които главата издавала били ясни и металически. ‘Главата ‘ отговаряла без грешка на всички въпроси касаещи политически и икономически питания, а освен това решавала и математически задачи.

Папа Силвестър II признавал, че главата е устроена по много прост начин, но днешните учени го сравняват с двоичния код на компютрите.

Висшият духовник пръв започнал да преподава т. нар. квадривиум – аритметика, геометрия, астрономия и музика, на основата на тривиума – граматика, логика и реторика.

Той е човекът, който повторно въвел познатите в древността сметало абак и армиларните сфери /триизмерни модели на Слънчевата система и на небесната сфера/.

Папа Силвестър II построил и нечувана за времето си хидравлична машина. Знанията му били така задълбочени и произтичали от толкова разнообразни източници, че враговете му започнали да го обвиняват в ерес и дори във връзки с дявола.

Когато папата напуска този свят, машината незабавно е  унищожена от неизвестен персонаж, чието име не е останало в историята, но се знаело, че е бил най-приближеният му съветник.

Днешни учени твърдят, че във Ватиканската библиотека е запазен документ, в който самият папа обяснява как е изработена загадъчната машина, има и подробности за принципа й на действие.

Кой знае, може пък папа Силвестър II да е притежавал първия компютър?


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!