Пролетта и хроничната умора

Пролетта е призната за най-красивия сезон, но въпреки това  именно тогава много хора изпадат  в  "дупка". Те се чувстват отпаднали и  неадекватни.

Специалистите обясняват, че т. нар.  пролетна умора е адаптацията на организма към особеностите на идващия сезон. Затова неразположението, главоболието, световъртежът... всичко това може да се смята за нормално.

Основен симптом на синдрома на хроничнаята умора е постоянното усещане за умора и отпадналост, което дори след почивка и сън не се подобрява.  Според статистиката от това състояние страдат около 17 милиона души по света. Симптомите  могат да започнат внезапно или пък да се развиват постепенно в продължение на седмици и дори месеци.

Причините за настъпването на тези симптоми може да бъде различно. Обикновено това състояние може  да продължи 10-15 дни. Ако обаче след половин месец се наблюдават все още подобни признаци, това значи, че процесите се задълбочават  и е необходима консултация с лекар, защото тогава се смята, че отпадналостта и прозявките не са симптоми на  адаптация, а на заболяване.

До голяма степен хроничната умора се дължи на начина на живот - късно лягане, късно ставане, липса на движение, неправилно хранене, наднормено тегло, но има случаи, при които произходът на безсилието се крие другаде.

Една от причините за хроничната умора може да бъде неправилното хранене.  Не се ли придържаме към определен хранителен режим, съобразен с нуждите на организма, ще ни е трудно да овладеем умората с помощта на много кафе или захарни изделия. Продължителните  интервали без храна, приемането на големи порции наведнъж, висококалоричните бомби от сладкиши водят  до резки промени в нивото на кръвната захар. Това причинява енергийни сривове в организма и периоди на изтощение, а по-късно предразполага към бъдещи проблеми с обмяната на въглехидратите.

Недостатъчният сън  е друга причина за пролетната умора. За да се възстанови от натоварването през деня на организма са необходими  около 7 часа сън. Намаляването на почивката  се отразява на паметта, кондицията и работоспособността. Важно е да се знае, че ободряващаите напитки не могат да компенсират липсата на сън.

До пролетна и хронична умора може да доведе и недостигът на калий. Него можем да си набавим  като консумираме храни като банани, кайсии, домати, чушки, зрял боб, моркови, лук, целина, магданоз, риган, копър, босилек, анасон, кимион,  къри и др.

Уморени ще се чувстваме, ако в организма има дефицит на желязо.  Затова  е препоръчително през пролетта да се хапат редовно храни, богати на желязо като червено месо, зелени листни зеленчуци, морски деликатеси, пълнозърнести продукти.

Независимо дали функцията на шитовидната жлеза е намалена или повишена, за тези състояния е характерно чувството на умора.  Задължително направете консултация с ендокринолог.

Сред най-честите причини за пролетната умора са заседналият живот и тежките храни през зимата. Вредните газове в атмосферата също отслабват имунната система, което става причина за чести настинки. От друга страна пък вдигането на смога, макар и да е полезно,  причинява главоболие, поради приток на кислород в организма. Повишаването на температурите действа съдоразширяващо. Артериите и вените започват да пропускат повече кръв и налягането пада. Затова пролетната умора действа зле на хипотониците и добре на хипертониците.

Със затоплянето на дните е свързан и хормоналният взрив на организма. Активизира  се дейността на хипофизата, която пък ръководи дейността на всички останали жлези.  От друга страна, щитовидната жлеза започва усилено да произвежда тиреоидни хормони, които повишават обмяната на веществата. Надбъбречната жлеза започва да произвежда повече хормони, които оказват влияние на метаболизма на въглехидратите и мазнините.

Половите жлези не остават по-назад. Те бълват в изобилие тестостерон /мъжки полов хормон/  и естроген /женски полов хормон/. И макар да се чувстват уморени, хората се оказват подвластни на любовта. 

За облекчаване на синдрома на хроничната умора  все още не е създадено специфично лечение. В повечето случаи се препоръчват  промени в стила на живот. Ходенето пеша е подходящо за балансиране на активността и почивката.  Изключително важно е осигуряването на пълноценен сън и спазването на балансиран хранителен режим, както и прием на достатъчно течности. При депресии се препоръчва  лекарствена или поведенческа терапия. 
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!