Пролетта събужда мигрената

При мигрената  има изразена наследствена обремененост. Мигренозните пристъпи възникват, когато е нарушена възбудимостта на невроните в мозъка, предава се определен дефект в йонните канали, а това води до натрупване на електрически импулси, което пък провокира пристъпите.

Установено е, че хората, които страдат от мигрена, трябва да спазват определен хранителен режим и да водят по-щадящ начин на живот. Като профилактика се препоръчват сравнително ниски дози антиконвулсанти за период от 1 година.

Помощни средства за облекчаване на болките са масажите, релаксацията, музикотерапията. Магнезиевите соли също се прилагат при пациенти с мигрена.

През пролетта често се обажда т. нар. клъстерно главоболие. От него страда не повече от 0,5% от населението, предимно мъже и много по-рядко жени. Причината за този проблем, който се проявява през пролетта, се крие в хипоталамуса.

Този вид главоболие е много силно. Получават се по 2-3 пристъпа дневно в продължение на 1 месец, след зимното равноденствие. Според специалистите, клъстерното главоболие прави хората много агресивни, склонни към насилие, могат да стигнат дори и до убийства…

Мигрената засяга около 18-20% от жените и само 6% от мъжете. Напоследък обаче се увеличава броят на мъжете, които страдат от  мигрена.

Тревожно е, че около 30% от страдащите от  мигрена се лекуват сами. Редовното използване на аналгетици не е желателно. Злоупотребата с тях може да доведе до зачестяване на пристъпите на главоболие.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!