Психично разстройство ли е онлайн зависимостта?

В последно време за много хора по света пристрастяването  към интернет става сериозен проблем. Има хора до такава степен пристрастени, че животът за тях би спрял, ако няколко дни са лишени от мрежата - те живеят чрез нея, там са приятелствата и връзките им, оттам те черпят необходимата им информация, а за голяма част от тях с мрежата е свързан и бизнесът.

Наскаоро проведено изследване на млади хора с диагностицирано разстройство на хранителното поведение доказва, че приблизително половината от тях редовно влизат в различни сайтове, свързани с борбата с тяхното заболяване. Според авторите на изследването, родителите имат бегла представа за това какво търсят техните деца в интернет. Данните са тревожни и поради факта, че за учене младите хора отделят все по-малко време, а контактите с другия пол престават да са преки и интимни, а преди всичко виртуални.  Така с годините голям процент от младежите и девойките се затварят в своя странен виртуален свят и се обричат на самота.

Какви са обичайните симптоми, които сигнализират за пристрастяване?  Онлайн зависимите често забравят да се хранят и да спят - те стоят с часове в мрежата; ако бъдат лишени от компютъра, изпитват истински симптоми на наркотичен, т.е. компютърен глад; някои престават да се интересуват от семействата и семейните си задължениа и по  тази причина се стига до разводи. Към този вид пристрастяване са еднакво податливи и мъжете, и жените.

Зависимият се познава по това, че не може да спре и в същото време не го приема като проблем. Така е и с компютърната зависимост - повечето пристрастени са млади хора, които си изграждат виртуален свят, в който се чувстват силни, по-сигурни и на мястото си.

Психолозите съветват да си направим тест сами - ако не можем да заминем на почивка без лаптопа си, трябва сериозно да се замислим за психическото  си състояние.  

Зависимостта на хората от компютрите придобива все по-застрашителни размери. Учени са установили, че  американците  нямат сили да се разделят с любимите си електронни устройства при никакви обстоятелства.

Около 75 процента от анкетираните заявили, че компютърът, мобилният телефон или лаптопът са им необходими  по време на отпуската. 48 процента пък са обявили, че имат нужда от тези устройства, когато са в леглото.  Повече от ? от  участниците в анкетата са споделили, че  използват любимите си ‘играчки’,  дори когато правят покупки в магазина, при спортни мероприятие и дори … на срещи.

Установено било, че  независимо от ситуацията, повечето американци смятат, че им е необходим достъп до всички устройства, приложения и данни по всяко време и на всяко място, където се намират.   

По време  на изследването се оказало, че за  американците вече не е достатъчно само едно електронно устройство. Две трети от запитаните  съобщили, че редовно използват  повече от един компютър, смартфон или лаптоп.  А 15 процента пък ползват едновременно 4,  а и повече устройства...

И,  макар че у нас не е направено подобно изследване, или поне не е оповестено, ние, българите,  не се различаваме много от американците в това отношение...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!