Ягодите - този полезен плод...

Още от древността и до днес в Япония ягодата се тачи като символ на любовта. Една японска легенда гласи: ако намерите двойна ягода, разделете я на две половинки и едната от тях дайте на избраника/избраничката си - тогава взаимната любов и щастието ще са пълни.

Може би най-интересните празници на ягодата са в Япония - там са и едни от най-добрите изследователи на ползите от този плод. Японските изследователи определят няколко  най-важни от научна гледна точка ползи за човешкото здраве от ягодите:

В тях има много полезни витамини и микроелементи.  По количество на витамин С ягодите изпреварват цитрусовите плодове, а съдържащият се в тях калций напълно се усвоява от организма. В ягодите има и много желязо, което ги прави изключително полезни за бременните.  Богатото съдържание на мед и магнезий  в тях пък  стимулира създаването на колаген, който е нужен на кожата.

Добре е денят да започва с ягоди. Те нормализират обмяната на веществата и помагат срещу безсъние. Установено е, че ако вместо вечеря изядете половин килограм ягоди, сънят ви ще  бъде спокоен, а теглото ви ще намалее, защото вкусният плод забавя усвояването на въглехидратите.

Ягодите са много  полезни за имунната система. Тя потиска развитието на грипните вируси и ускорява лекуването на хремата и болката в гърлото. Полезна е  за хора с диабет - има понижаващо кръвната захар действие.

Ако страдате от алергии обаче, с ягодите трябва да се внимава. Те могат да бъдат мощен алерген. За да се намали рискът от алергична реакция, яжте ягодите с кисело мляко  или сметана - млечните продукти неутрализират  действието на алергените.
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!