Яйца - да или не?

Яйцата си остават едни от най-коментираните продукти. Спори се за тяхната хранителна стойност, за ползите от комплексното съдържание на белтъчини и мазнини, за опасностите от прекомерната им консумация.

Всяко голямо яйце, според българската квалификация /L или XL/, съдържа около 185 милиграма холестерол. А според препоръките на Американската сърдечна асоциация дневният лимит за прием на холестерол чрез храната е 300 мг - т.е. косумацията на 2 яйца за закуска вече надвишава тази граница. А всеки нормално хранещ се човек дневно приема още холестерол чрез месото, млякото, сиренето…

Досега се смяташе, че  ако приемате  повече холестерол чрез храната, неговото ниво в кръвта ще се повиши, а оттам и рискът за развитие на атеросклероза и свързаните с нея сърдечносъдови заболявания.

Да, но тялото работи по доста по-сложни механизми и не е толкова просто да се намали холестеролът в кръвта чрез ограничаване на храненето. Иначе нямаше  да има вегетарианци с инфаркти и инсулти…

Всъщност, приетият с храната холестерол има много малко влияние върху неговото количество в кръвта. Той се произвежда в самия организъм, между 1 и 2 грама всеки ден, което е 5 до 10 пъти по-голямо количество от съдържащо се в едро яйце.

Нещо повече, когато приемаме повече холестерол с храни като яйцата, тялото го произвежда в по-малко количество, както и обратното. Причината за това е, че в организма ни има нещо като ‘зададено равнище’ на холестерола. Освен това той е една от най-важните субстанции за функционирането на човешкия организъм. Съдържа се във всяка клетъчна мембрана, важен е за растежа  и обменните процеси, нужен е за производството на редица хормони…

В такъв случай защо се препоръчва ограничаване на консумацията на яйца? Това се дължи на старите разбирания за пряката връзка между погълнатия с яйчения жълтък холестерол и неговото равнище  в кръвта. А навиците и стереотипите трудно се променят.

Днес изследванията  показват, че всекидневната консумация на яйца не се свързва с проблеми с холестерола или повишен сърдечносъдов риск. Освен това яйченият жълтък е една от най-наситените на полезни вещества храни на планетата. 90% от съдържанието на калций, желязо, фосфор, цинк,  тиамин, В6 и В12 в яйцето са именно в жълтъка. Той съдържа и мастноразтворимите витамини А, D, Е, както и много антиоксиданти и омега-3 мастни киселини.

Това не означава, че всеки трябва да се стреми да яде по  няколко яйца на ден. И то не защото са опасни, а защото  за здравето е много важно разнообразието в хранителния режим.

Разбира се, хората които имат камъни в жлъчката или страдат от панкреатит или холецистит, трябва да внимават с яйцата. Затова е препоръчителна консултация със специалист.  
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!