"Ястие на боговете"

Наричат какаовото дърво ‘ястие на боговете’. Легендата гласи, че бог Кецалкоатъл слязъл при ацтеките върху звезден лъч с какаово клонче в ръка и ги научил да пекат и стриват какаовите зърна на прах, разтворим във вода. Този, който опитал от получената напитка, се обогатявал с мъдрост и познание...


Родното място на какаовите дървета е Амазония. Но за да се стигне до днешния най-пречистен и фин шоколад, е изминат много дълъг път. Още покорителят на Мексико, Ернан Кортес, видял ацтеките да пият отвара, която те наричали ксоколатл. Независимо, че ацтеките представят като своя адската шоколадова напитка, в която слагали не само чили чушчици, но и карамфил и канела, тя всъщност е заимствана от маите. Именно те се грижели за какаовите плантации на полуостров Юкатан. Маите пък наследили какаовото дърво от древните олмеки - смята се, че именно те са започнали да го култивират още преди 3000 години...


А две години след като дебаркирал за първи път в Мексико, Ернан Корстес се завърнал в Испания и представил в двора на крал Карлос V екзотичната напитка. Кортес, обаче, добавил към нея захар и ванилия и това била първата адаптация на шоколада към европейския вкус.


През 17-ти век напитката започнала да се разпространява в цяла Европа, а първата шоколадова къща отворила врати през 1675 година в Лондон. Но там чаша шоколад била много скъпа - почти равностойно да пиеш течно злато.


Революция в шоколадовата индустрия  предизвикало откриването на шоколадовата преса от холандския химик Конрад ван Хутен през 1828 година. Това намалило производствените разходи и така шоколадът се превърнал в лакомство, което може не само да се пие, но и да се яде. Твърдият шоколад се появил през 1847 година, когато английските производители Fry&Sons смесили захар с какаов прах и какаово масло и получили първото шоколадово блокче.


Ето как  в края на 19-ти век се появява шоколадът такъв, какъвто го познаваме днес.


Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!