Явлението ‘любов от пръв поглед’

Според специалистите, любовта от пръв поглед пламва за 8,5 секунди. Те са категорични, че понякога само един поглед е достатъчен, за да загубите ума си по някого, а мигновената искра често  е начало на дълготраен и щастлив съюз.

За явлението ‘любов от пръв поглед’  съществува доста прозаично антропологично обяснение. Тъй като всеки човек иска  да остави след себе си здраво потомство, той инстинктивно усеща дали гените на личността, която стои срещу него, са съвместими с неговите.  Това умение било особено полезно за праисторическите ни прадеди, които живеели кратко.  Налагало се бързо да си намерят партньор, с когото да създадат поколение. Експертите твърдят, че и до ден днешен, когато сте привлечени от нечия външност, вие всъщност оценявате фертилността на въпросния мъж или жена…

Според учените, хората могат да изпитат любов от пръв поглед не само веднъж, а до три пъти в живота си. За възпламеняването на искрата са нужни едва 8.5 секунди, а за да прецените дали наистина да допуснете другия близо до себе си са нужни 3 минути. Тогава вие несъзнателно правите сравнение между потенциалния партньор и идеала, който сте изградили в подсъзнанието си - светкавично оценявате външността, поведението, социалното му положение, сравнявате го с хора от миналото си.

Доказано е също така, че без да искате вие  подушвате обекта на мечтите си, за да разберете до каква степен вашата ДНК се различава от неговата. И, любопитно, колкото по-малко са сходствата, толкова по-голяма е вероятността между вас да лумне искра.  А,  за да се зароди любов от пръв поглед, трябва да са налице 3 условия.

Трябва да сте готови за нея - тя би могла да ви споходи единствено когато мислите и чувствата ви не са ангажирани от друг човек. Иначе дори идеалът ви да застане на сантиметри от вас, едва ли ще го забележите.

Второто условие е да усещате, че нещо ви липсва. Любовната искра с лекота се разгаря у тези, които мечтаят да открият половинка, която да ги утеши, да ги приласкае, да им вдъхне самочувствие. Обикновено те се намират в труден житейски период.

А третото условие е, да възприемате света най-вече чрез очите си, защото за зараждането на това чувство основна роля играе зрението.

Според британски учени пък не може да се говори за ‘любов от пръв поглед’. По-правилното определение било ‘влюбване’. Не е достатъчно някой да ви привлече, с времето отношенията трябва да се развият и задълбочат.

Затова повярвайте в съюза.  Вместо да тънете в съмнения постоянно, бъдете активни. Развийте връзката - заживейте заедно, създайте деца, ако и двамата го искате.  Доставяйте си удоволствие - тук не става дума само за секса. Научете се заедно да се радвате на изкуството, пътешествията, общите интереси и приятели… Уважавайте се - освен, че трябва винаги да сте любезни един с друг, необходимо е задължително да признавате постиженията на партньора си, да го подкрепяте в начинанията му и да му гласувате доверие.

Мислете обаче и за себе си. Няма смисъл изцяло да се уеднаквявате с любимия. Не бива да пренебрегвате и грижите за външността и здравето си, ако искате да се чувствате  пълноценна личност, а не само половинка от щастлив съюз...
Коментари


Krasotata.net 2006-2015 | Всички права запазени!